08.05.2017

Samu Lang

Samu Lang

Johtaja, salkkuratkaisut
Helsinki
+358 50 422 6334

Geopoliittiset jännitteet kasvavat Korean niemimaalla, Yhdysvaltojen hallinnon sisäinen kädenvääntö jatkuu ja Brexit-neuvotteluista näyttää muodostuvan pitkät ja vaikeat. Kaiken hälyn keskellä on välillä hyvä kääntää katse sijoittajan kannalta olennaisimpiin asioihin – talouskehitykseen ja yritysten tuloskehitykseen. Molemmat edellä mainitut ovat globaalissa mittakaavassa menossa oikeaan suuntaan.

Talouskasvu on vahvistunut kaikilla keskeisillä markkina-alueilla ja yritysten tuloskertymä on kääntynyt uudestaan nousuun vuoden 2015 ja 2016 alun teollisuuden taantuman jälkeen.

Etenkin euroalueelta on viime aikoina saatu selvästi odotuksia vahvempi tuloksia. Samalla osakekurssit ovat nousseet vahvasti ja riskipreemiot kaventuneet hyvin alhaisille tasoille. Onkin selvää, että pieni korjausliike saadaan aikaiseksi kevään aikana, mutta tämä ei muuta positiivista näkemystämme riskisijoitusten kehityksestä. Olisi vaarallista taistella talouden fundamentteja vastaan.


Q1-tulosperiodi on ollut tähän mennessä erittäin vahva niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassakin

Yhdysvalloissa ja etenkin Euroopassa Q1/2017-tulosperiodi on ollut vahva. Yhdysvalloissa S&P 500 -indeksiin kuuluvista yhtiöistä 408/500 on raportoinut tuloksensa. Vuositason kasvu on tähän mennessä ollut noin 15 % ja ensimmäisen kvartaalin osalta tuloskertymä on ylittänyt ennusteet noin 5 prosentilla. Samalla dollarimääräinen summa ylitti edelliset, vuoden 2014 lopun huiput. Euroopassa vuoden takainen vertailukohta on huomattavasti alempi kuin Yhdysvalloissa, mutta tästä huolimatta raportoidut tulokset ovat olleet yllättävän vahvoja. Euroopan Stoxx 600 -indeksin yhtiöistä noin 60 % on raportoinut tuloksensa ja peräti 70 % on ylittänyt ennusteet. Raportoineiden yhtiöiden osalta tulosten odotettiin jopa laskevan vuositasolla, mutta kasvuvauhti on tähän mennessä ollut peräti 27 prosenttia. Tämän lisäksi ensimmäistä kertaa vuoden 2011 jälkeen vuositason tuloskasvu on positiivista kaikilla pääsektoreilla. Vaikka kyseessä on vain yksi raportointijakso, voidaan hyvin tehdä johtopäätös, että talouden parantuneet näkymät alkavat näkyä myös yrityssektorilla.


Keskeiset näkemyksemme lintuperspektiivistä

Olemme edelleen lievässä ylipainossa osakkeissa allokaatiosalkuissamme. Poliittisten riskien selvä alentuminen euroalueella houkuttaa sijoittajia. Pääomavirrat kääntyvät positiivisiksi ja aliarvostus alkaa purkautua. Uskomme, että euroalueen osakemarkkinat tuottavat euromääräisesti Yhdysvaltoja paremmin loppuvuoden aikana. Vältämme korkoriskiä edelleen.

Euroalueen koroilla on enemmän nousuvaraa kuin Yhdysvalloissa. EKP:n astettakin kireämpi viesti aiheuttaa nousupainetta, vaikka kasvu ja inflaatio olisivatkin maltillista. Suosimme euroalueen ulkopuolisia korkosijoituksia parempien juoksevien tuottojen vuoksi. Hyvälaatuisten valtionlainojen ja yrityslainojen osalta suosimme valuuttasuojattuja vaihtoehtoja. Kehittyvät markkinat ovat ylipainossa. Uskomme useamman vuoden ylituoton käynnistyneen: arvostusero, dollarin heikentyminen ja pääomavirtojen kääntyminen luovat hyvän pohjan vahvalle relatiiviselle kehitykselle.

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Euroalueen aika?
Seuraava
3 voittajaa euroalueella: teknologiayhtiöt Saksassa, pankit ja pienyhtiöt