03.09.2021

Aktian salkkuratkaisuista vastaava johtaja Samu Lang arvioi jo pari viikkoa sitten, että talouskasvun ja inflaatiovauhdin huiput nähdään tämän vuoden lopulla. Vielä tällä hetkellä monissa maissa kärsitään kuitenkin työvoimapulasta, mikä hillitsee yritysten kasvua. Markkinakysyntää on vielä monilla toimialoilla.

Työvoimapulasta ja osaamisesta keskusteltiin myös Kauppalehden Markkinaraadissa. Aktian tarjoamassa keskustelussa olivat tällä kertaa mukana Teknologiateollisuuden varatoimitusjohtaja Minna Helle, Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Mika Maliranta sekä StaffPointin toimitusjohtaja Anu Ahokas.

Henkilöstöpalveluyritys StaffPointin Anu Ahokas listasi, että osaavasta työvoimasta on pulaa ainakin palvelujen, logistiikan, teollisuuden ja ohjelmistokehityksen aloilla. PT:n Mika Maliranta totesi, että suuri ongelma on se, että työnhakijoiden osaaminen ja yritysten osaamistarve eivät kohtaa.

”Meillä on 323 000 työtöntä työnhakijaa, ja 136 000 avointa työpaikkaa. Toisaalta on muistettava, että 20 prosenttia työpaikoista tuhoutuu ja 20 prosenttia syntyy uusia. Työmarkkinoita uudistaa siis jatkuva muutos. Osaaminen vain ei aina päivity samassa tahdissa”, Maliranta selitti.

Teknologiateollisuuden Minna Helle muistutti, että Suomi on korkean teknologian maa. Osaamisen osalta ei ole tehty tarvittavia rakenteellisia ratkaisuja.

”Me tiedämme, että ihmisten työllistyminen painottuu työttömyysjakson loppupuolelle. Työttömyysturvan kannustavuutta pitää lisätä”, Helle muistuttaa.

Markkinaraati totesi, että työvoiman liikkeet ja osaaminen vaikuttavat yritysten kasvumahdollisuuksiin. Raadin mielestä yhteiskunnan rakenteita ja koulutuspolitiikkaa pitää uudistaa, jotta työmarkkinoiden dynamiikkaa ja huippuosaajien maahanmuuttoa voidaan edistää.

« Takaisin: Aktia Varainhoito yhteistyössä

Edellinen
Markkinaraati: Hyvillä vuokra-asunnoilla hyvillä paikoilla on edelleen kysyntää
Seuraava
Markkinaraati: Syksyn osingot kannattaa sijoittaa takaisin markkinoille