22.04.2015

En väitä olevani Suomen talouden asiantuntija. Mutta viime viikolla muun muassa Pohjanmaalla ja Satakunnassa kierrellessä tuli kyllä jälleen mieleen, että Suomen toivo on yrittäjissä ja yrityksissä.


Pohjanmaalla yrittäjyyttä ainakin on. Yritysmenestystä tavoitellaan ja kannustetaan. Ymmärretään yritysten menestyksen olevan avain alueen talouskasvuun ja hyvinvointiin. Eikä menestystä kadehdita.


Pohjanmaan yrittäjyydessä on toisaalta jotain samaa kuin Yhdysvalloissa, mutta on siinä myös jotain samaa kuin pääkaupunkiseudun Slush -tapahtumissa, Aalto-yliopiston ympärillä kasvavissa yrityksissä, suomalaisissa peliyrityksissä tai laajasti kasvavissa, pienissä teknologiayrityksissä. Näissä on Suomen toivo.


Tilastoaineisto tukee tätä. Vuosina 2001-2012 työpaikkojen kasvu syntyi lähes kokonaisuudessaan pk-yrityksiin. Alle 250 henkeä työllistävät pk-yritykset lisäsivät työpaikkoja nettomääräisesti 101 722 kappaletta, kun kokonaisuudessaan suomalaisiin yrityksiin syntyi 108 886 työpaikkaa. (Lähde: Suomen yrittäjät yritysbarometri 1/2015. Aineisto Tilastokeskus).


Eli 93 prosenttia työpaikoista syntyi pk-yrityksiin! Vuonna 2013 sama trendi jatkui: pk-yritykset synnyttivät uusia työpaikkoja ja suuryritykset vähensivät työvoimaa. Eli pk-yrityksiä ja yrittäjiä olisi syytä kyllä kuunnella.


Mikä on yrittäjien mielestä nyt suurin este sille, etteivät pk-yritykset luo lisää uusia työpaikkoja? Suurimmaksi esteeksi työllistämiselle pk-yritykset kokivat työn sivukulut (19 prosenttia vastaajista). Huomattavasti suuremmaksi esteeksi kuin esimerkiksi palkkatason (9 prosenttia vastaajista). Ja kun yrittäjät saivat valita kolme suurinta estettä työllisyyden kasvattamiselle, peräti puolet yrityksistä ilmoitti työn sivukulujen olevan suuri este työpaikkojen lisäämiselle.


Jokainen varmasti allekirjoittaa sen, että uuden hallituksen tärkein tavoite on saada työllisyys kasvuun Suomessa. Ihan vain yrittäjiä kuuntelemalla, työn sivukulujen pienentäminen olisi uuden hallituksen ehkä jopa tärkein yksittäinen tehtävä.


Hetkinen! Uudessa eduskunnassa on peräti 47 yrittäjätaustaista kansanedustajaa (lähde: yrittajat.fi) - tulevan pääministerin johdolla. Uusi yrittäjävetoinen Suomi.

« Takaisin: Sijoitusblogit

Edellinen
Arvo Kruunu -rahastolla lentävä lähtö
Seuraava
Joko tulet kaapista ulos?
Samu Lang