28.01.2015

Vuoden alusta mitaten suomalaisissa pienyhtiöissä on ollut elonmerkkejä. Kyllä, on selvää, että samanaikaisesti myös suuret kotimaiset yhtiöt ovat tykittäneet pohjoiseen.


Kuitenkin esimerkiksi vuonna 2014 suomalaiset pienyhtiöt jäivät hyvin merkittävästi suuryhtiöiden osaketuottokehityksestä (eroa yli 10 prosenttiyksikköä). Sijoittajat tuntuivat ostavan vain isoja, tylsiä ja turvallisia osinkopapereita paikoitellen haastavasta arvostuksesta huolimatta.


Vuoden alusta mitaten Suomen pienyhtiöindeksin jäsenten joukosta parhaiten ja huonoiten ovat menneet seuraava yhtiöt:Suomalaisiin noteerattuihin pienyhtiöihin sijoittavan Erikoissijoitusrahasto Taaleritehdas MikroMarkan paras osuma vuoden alusta mitaten on tällä hetkellä SSH Communications Security Oyj. Heikoimmasta suorituksesta voidaan puhua Comptel Oyj:n kohdalla, mutta on hyvä muistaa, että Comptel yli tulpaantui vuonna 2014.


Toki yllä olevaa taulukkoa lukiessa on syytä muistaa, että pienyhtiöillä ja erityisesti alhaisen yksikköhinnan ns. senttiosakkeilla pienetkin liikkeet saavat aikaan suuria prosenttimuutoksia. Esimerkiksi Trainers’ Housen yli 50 % nousu ei kerro itsessään yhtään mitään (osake liikkunut noin sentin). On kuitenkin miellyttävää havaita, että kurssilaskijatkin ovat olleet hyvin harvassa pienyhtiöiden joukossa tähän asti.


Yhä useammilta tahoilta kuulee arvioita, että 2015 on pienyhtiöiden vuosi. Pienyhtiöiltä odotetaankin huomattavaa tuloskasvua kuluvana vuonna. En osaa sanoa, onko 2015 pienyhtiöiden vuosi. Ennemmin tai myöhemmin sellainen kuitenkin taas tulee ja sitä ennen on parempi ostaa pienyhtiöitä salkkuun alhaisesta likviditeetistäkin johtuen.

« Takaisin: Sijoitusblogit

Edellinen
Yhtiöiden kokoluokittelusta Saksassa
Seuraava
EXIT–juna lähtee: Oletko ostanut lipun?
Heikki Nystedt