22.01.2015

Suomessa pienyhtiöksi on perinteisesti määritelty alle 150 miljoonan euron markkina-arvon yhtiöt. Keskisuuriksi luokitellaan tavanomaisesti 150-1000 miljoonan yritykset. Vastaavasti yli miljardin menevät ovat suuryityksiä. Näin siis karkea jaottelu hoituu Suomessa.


Saksassa pörssilistattuja yhtiöitä on moninkertaisesti Suomeen verrattuna ja suuria yrityksiä on selvästi enemmän kuin Suomessa. On olemassa saksalaisia suuryhtiöitä kuvaava DAX-indeksi, keskisuuria yrityksiä kuvaava MDAX-indeksi ja pienyhtiöitä kuvaava SDAX-indeksi.


Seuraava taulukko havainnollistaa edellä mainittujen indeksien koostumusta yhtiöiden lukumäärällä ja markkina-arvolla mitattuna:Taulukosta voidaan havaita, että Saksassa pienyhtiöindeksinkin markkina-arvon mediaani on päälle 600 miljoonaa euroa. Vastaavasti suuryhtiöindeksissä keskimmäisen yhtiön markkina-arvo on noin 30 miljardia. Vertailun vuoksi Suomen arvokkain pörssiyhtiö, Nokia, on markkina-arvoltaan noin 25 miljardia (Nordean markkina-arvo on noin 40 miljardia, mutta laskettakoon se ruotsalaiseksi yhtiöksi).


Taaleritehdas Arvo Rein -rahaston yhtiöiden markkina-arvon mediaani on kirjoitushetkellä noin 540 miljoonaa euroa. Toisin sanoen toimimme merkittävässä määrin SDAX-indeksin alapuolella eli varsin pienen markkina-arvon yhtiöissä. Niiden analyytikkoseuranta on vähäistä tai jopa olematonta ja mahdollisuudet lisäarvon tekemiseen täten korkeammat.

« Takaisin: Sijoitusblogit

Edellinen
Mitä yhteistä on Steve Jobsilla ja konseptoijallamme?
Seuraava
Suomalaiset pienyhtiöt – kiinnostus heräämässä?