31.08.2020

Sellu- ja kartonkiteollisuus käy Suomessa edelleen korkealla käyttöasteella, mutta paperitehtailla tuotantoa on rajoitettu. Painopaperien kysyntä väheni koronan takia nopeasti ja muutos on pysyvä. Suomessakin paperitehtaita tullaan sulkemaan lisää, eikä Kaipola jää viimeiseksi suljettavaksi tehtaaksi. Painopaperien erittäin nopea kysynnän pieneneminen on laskenut myös selluloosan tarvetta. Pidemmällä aikavälillä selluloosan kysynnän kasvu kuitenkin jatkuu. 

Nestepakkauskartonkien kysyntä säilyy hyvänä. Huippulaatuisten taivekartonkien kysyntä laskee hetkellisesti, mutta palaa nopeasti ennalleen. Vaikka nettikauppa lisää pakkaamista, olen hieman huolestunut, että liian moni hiljentyvän paperikoneen omistaja haluaa muuttaa koneen tuottamaan lineria. Siis hyvälaatuisen pakkauksen pintamateriaalia. Mikäli linerin tuotanto kasvaa liian nopeasti, hinta laskee. 

Sahatavaran osalta olen optimisti. Lyhyellä aikavälillä kysyntä laskee, mutta on hyvin todennäköistä, että kehittyvät maat tulevat elvyttämään talouksiaan panostamalla rakentamiseen ja siihen tarvitaan aina sahatavaraa. 
Sahojen tilanne on säilynyt yllättävän hyvänä. Helmikuun lakon jälkeen suomalaisten sahojen sahatavaravarastot olivat pienet ja kesälomia kohden ne hiljalleen kasvoivat. Todennäköisesti useat sahat pitivät kesälomien aikana seisokin. Havuvanerin ja erilaisten kertopuutuotteiden kysyntä vähentynyt, mutta aikanaan rakentamisen elpyessä kysyntä palaa normaaliksi. Koivuvanerin tilanne on ongelmallisempi, Venäjälle ja Balttiaan on rakennettu uutta kapasiteettia, jonka kilpailukyky on hyvä.  

Keski-Euroopan kuusikoiden kirjanpainajatuhot tulevat havaintojeni mukaan vähenemään edellisvuosista. Olin kesällä alueella, mutta koronan takia Slovenian ja Tsekin metsät ja sahat jäivät matkan ulkopuolelle. Alueella on satanut hyvin ja kovia helteitä on ollut edellisvuosia vähemmän. Kuolleita puita näkyi huomattavasti edellisvuosia vähemmän. Tuhojen vähentyessä kilpailu sahatavaramarkkinoilla hieman helpottuu. Kotimaassa puukauppa käy normaalisti. Kuitupuun hinta on suunnilleen vuoden takaisella tasolla. Tukin hinta on laskenut yli viisi prosenttia.
 

« Takaisin: Sijoitusblogit

Edellinen
Ilmaisia lounaita tarjolla kaikille
Seuraava
Ihmiskunnan Monopoli alkaa olla pelattu – Jeff Bezos voitti