17.02.2016

ETLAN arvion mukaan 35,7 prosenttia suomalaisten työpaikoista voitaisiin automatisoida välittömästi!

Ei tarvitse olla kummoinenkaan harrastajayhteiskuntatieteilijä nähdäkseen, ettei mikään yhteiskuntarauha moista muutosta kestäisi kerralla. Tämähän tarkoittaisi sitä että noin 928.000 suomalaisen pitäisi löytää jotain muuta mielekästä työtä tai tekemistä. Toivotaan siis että tämä muutos jakautuu edes jonkinmoiselle aikajanalle.

Käyn työkseni läpi Fintech- ja startup-kentän eri toimijoita. Suurinta osaa kaikkia uusia innovaatiota yhdistää tällä hetkellä muutama pääasia eli jonkun tehtävän, tuotteen, palvelun tai jakelun toteuttaminen edullisemmin tai tehokkaammin. Luonnollisesti startuppeja on joka lähtöön, mutta keskityn edellä mainittuihin.

Tämä punainen tehokkuuden ja edullisuuden lanka kattaa melkein kaiken; Airbnb välittää majoitusta halvemmalla, Uber kyytejä, uudet Fintech-palvelut rahaa, luottoja ja maksuja. Kaikki palvelut toteutetaan siis aikaisempaa tehokkaammin ja edullisemmin. Ja näinhän sen kuuluukin olla; olen itsekin yksi näistä ”paremmin ja tehokkaammin” -innovaatioiden edistäjistä.

Silti havahduin miettimään, mihin johtaa toimintamalli, jossa suuri osa kuluttajapalveluihin liittyvistä investoinneista tähtää loppupeleissä tavalla tai toisella hintojen laskuun. Toteutuessaanhan näillä kaikilla kymmenillä tuhansilla innovaatiolla on siten deflatorinen vaikutus.

Tästä saa tietenkin akateemisen kysymyksen: onko vaikutus merkitsevä? Oma näkemykseni on, että tässä liian alhaisessa talouskasvussa se on kuitenkin riittävä. Emme siis ole pelkästään siirtyneet aikakauteen, jossa kuluttaja määrää tahdin ja digitalisaatio tuo valtavasti uutta hyvää, paremmin ja halvemmalla suuremmalle yleisölle, vaan samalla aikaan, joka tuottaa taloustieteilijöille ja keskuspankkiireille aivan varmasti uudenlaisen pähkinän purtavaksi.

Jos kaikkien uusien palveluiden on tarkoitus toimia kuluttajan eduksi pienemmin kustannuksin, ovat ainakin näiden vaikutuspiirissä olevat kuluttajahinnat pysyvässä laskussa. Kun tähän vielä lisätään väistämätön automatisaation tuoma muutos työhön, saadaan vähintäänkin aikaiseksi uutta talousteoriaa. Ja uutta työtä.

Viime viikolla lanseerattiin Virosta käsin uusi maksupalvelu, Pocopay (pankki kännykässäsi). Vaikka palvelu ei vielä toimi Suomessa, hakisin itselleni kiireen vilkkaa uutta tekemistä, mikäli olisin jonkin perinteisen pankin maksuvälityksessä töissä. Tulokas tarjoaa nimittäin jälleen kerran palvelua paremmin ja tehokkaammin kuin yksikään etabloitunut edeltäjänsä.

Ja halvemmalla.

« Takaisin: Sijoitusblogit

Edellinen
Selluloosa ei ole terästä
Seuraava
Pienissä yhtiöissä vara parempi – myös saksankielisessä Euroopassa