22.09.2017

Olen 15-vuotiaasta asti tiennyt mitä haluan tehdä työkseni – omistautua työpanoksellani mahdollisimman suuren hyödyn tuottamiselle yhteiskunnalle. Se, miten tämän toteutan, ei ole alusta asti ollut kirkkaana mielessä, mutta kaiken perustana oleva arvomaailma kuitenkin on. Nämä arvot ovat ohjanneet askeleitani ja jokainen valinta on vienyt kohti määränpäätä.

Välillä olen joutunut pysähtymään ja pohtimaan suuntaani sekä tekemään korjausliikkeitä, mutta arvoihin perustuva oma pohjantähteni on ollut suunnannäyttäjä polun haarautuessa. Lopputulemana haluan omistautua kestävän kehityksen edistämiselle.

Kestävän kehityksen ytimessä ja suurimpana yksittäisenä tekijänä uudenlaisen kestävän yhteiskunnan rakentamisessa on uusiutuva energia. Loputon uusiutuva energia tuottaa mahdollisuuksia, joita tuskin osaamme vielä edes kuvitella. Siirtyminen päästöttömään, paikallisesti tuotettuun uusiutuvaan energiaan johtaa uuteen aikakauteen, jossa jokainen valtio voi olla energiaomavarainen.

Haluan omistautua kestävän kehityksen edistämiselle.

Energiamurros yhdessä teknologian kehittymisen kanssa tuo mukanaan muutokseen, joka ylettyy jopa kansainvälisiin konflikteihin ja taloudellisen epätasa-arvon korjaamiseen. Tästä hyvä esimerkki Lappeenrannan teknillinen yliopisto ja VTT:n kehittämä tapa tuottaa proteiinia pelkästä ilmasta ja aurinkosähköstä nälänhädän lieventämiseksi.  Lisäksi siirtyminen uusiutuviin energiatuotantomuotoihin on ratkaisu aikakautemme suurimpaan uhkaan, eli ilmastonmuutoksen pysäyttäminen. Tämän takia haluan kohdistaa panostukseni uusiutuvaan energiaan. 

Suurin osa työväestön valveillaoloajasta ja energiasta kuluu työntekoon. Myös minä olen siirtynyt työelämään 15-vuotiaan mustavalkoisesta maailmasta. Tällä hetkellä työskentelen Taaleri Pääomarahastoilla. Työtehtäviini kuuluvat uusiutuvan energian hankkeisiin sijoittavien pääomarahastojen perustaminen ja niiden hoitaminen.

Näiden rahastojen avulla suunnittelemme, rakennamme ja operoimme tuuli- ja aurinkoenergian hankkeita sekä Suomessa että kansainvälisesti. Olemme aidosti asiakkaidemme avulla vauhdittamassa siirtymää päästöttömiin uusiutuviin energiantuotantomuotoihin. Minulle se tarkoittaa, että olen saavuttanut sen unelmani mistä teini-ikäisenä haaveilin. 

Oma tarinani kertoo konkreettisesti miten jokainen voi vaikuttaa tekemillään valinnoilla. Sijoittajat ovat valinneet mitä he haluavat omistaa. Osakesijoittamisessa tuskin mieltää tekevänsä arvovalinnan omistamalla pientä palaa yritystä, joka omistaa kiinteää ja irtainta omaisuutta, kohtelee työntekijöitään tietyllä tavalla, tuottaa tiettyjä tavaroita tai palveluja. Uusiutuvan energian pääomarahastoissa omistajan arvovalinta sen sijaan korostuu, sillä sijoittajien varoilla rakennetaan konkreettisesti energiantuotantolaitoksia, joita ei välttämättä olisi rakennettu ilman sijoittajien halua olla juuri tietyn tyyppisen laitoksen omistajia.

Rahankäyttö ja omistaminen ovat arvovalintoja, joilla on merkitys. Mihin käytämme aikaamme ja rahamme, mitä viestimme toisillemme. Sinä valitset mitä omistat. Näen joka päivä työssäni, mitä sijoittajien valinnat ovat tähän mennessä saaneet aikaiseksi. Tuskin maltan odottaa, mitä huominen tuo tullessaan. 

Rahankäyttö ja omistaminen ovat arvovalintoja, joilla on merkitys.

« Takaisin: Sijoitusblogit

Edellinen
Pääomarahastoissa omistaminen ja yrittäminen yhdistyvät oivalla tavalla
Seuraava
Lupaukseni suomalaiselle omistajuudelle