14.04.2016

”New Normal” on käsite, jonka lanseerasi Pimcon entinen johtohahmo Mohamed El-Erian. Hän kiinnitti vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen sijoittajien huomion kiristyvään sääntelyyn ja globalisoitumisen pysähtymiseen. El Erianin mielestä edessä olisivat hidas talouskasvu ja sijoitustuottojen pysyminen pienempinä kuin viimeisen 10–20 vuoden aikana.

El-Erianin ennustukset osuivat kohdalleen erityisesti kasvun osalta. Kasvu on jäänyt vaatimattomaksi siitä huolimatta, että keskuspankit ovat tukeneet markkinoita ja kasvun edellytyksiä enemmän kuin kukaan olisi pystynyt finanssikriisin jälkeen arvioimaan. Aggressiivinen rahapolitiikka on vienyt korkotason nollaan ja vastaavasti markkinoiden arvostukset ovat nousseet ja tuoneet sijoittajille viimeisten vuosien aikana hyviä tuottoja.

Keskuspankkien kasvanutta roolia ei El-Erianin ennustuksissa näkynyt. Useamman vuoden viiveen jälkeen olemme saapuneet sijoitusympäristöön, johon El-Erian ennustuksessaan viittasi. New Normalissa on kysymys globalisaation heikkenemisestä, säätelyn vahvistumisesta ja sitä kautta heikkenevästä talouskasvusta, joka johtaa sijoitustuottojen vaatimattomiin tasoihin.

Uusi versio New Normal’ista on ”New Normal 2.0”, joka on kehittynyt uudesta normaalista. Tälle ajalle on tyypillistä, että keskuspankkien toimenpiteet eivät enää olennaisesti vaikuta markkinoihin, mutta niitä tarvitaan ylläpitämään talouskasvua ja markkinoiden tasapainoa. Tämä poikkeuksellinen aika on muuttumassa normaaliksi ja tätä aikaa voi kestää globaalissa taloudessa poikkeuksellisen pitkään.

Tähän aikaan kuuluvat korkea velkaantuminen, markkinahäiriöt, volatiliteetin kasvu ja keskuspankkien erilaiset tukitoimet. Talouskasvu ja inflaatio eivät pääse käynnistymään kunnolla, ja sijoittajien tuotot jäävät vaatimattomiksi verrattuna viimeiseen 20 vuoteen. New Normal 2.0 on saapunut ja sijoittajien on syytä ottaa uusi ympäristö vakavasti.


Lue myös markkinakatsauksemme "Kun maailma ei romahtanutkaan".

« Takaisin: Sijoitusblogit

Edellinen
Kun maailma ei romahtanutkaan
Seuraava
Alkaa olla arvoyhtiöiden aika