13.04.2016

Maaliskuun nousun myötä Yhdysvaltain S&P 500 -indeksi - nyt tasolla 2050 - on noussut jo noin neljän prosentin päähän viime kevään ennätystasosta 2130. Teknisesti monet sijoittajat seuraavat nyt, nousevatko Yhdysvaltain osakemarkkinat näille ennätystasoille ja jopa niiden yläpuolelle. Jos S&P 500 nousee uusiin ennätyksiin, moni sijoittaja joutuu hyväksymään osakkeiden vuosikymmenen jatkuvan ja väkisin ostamaan osakkeita. Luonnollisesti toinen vaihtoehto on, että koemme osakkeissa jälleen korjausliikkeen alaspäin - jo kolmannen lyhyen ajan sisällä. Luonnollisesti tämä ennakoisi jo uutta taantumaa maailmantalouteen. Todennäköisesti olemme jo lähiviikkojen aikana viisaampia, ja tiedämme kumpi vaihtoehto on toteutumassa osakemarkkinoilla.

Kaikesta negatiivisesta kirjoittelusta huolimatta maailmantalous on todennäköisesti piristymässä kevään ja tulevan kesän aikana. Yhdysvalloissa julkaistut talousuutiset ovat olleet keskimäärin odotettua parempia maalis-huhtikuun aikana. Yritysten luottamusta mittaava ISM-indeksi kohosi maaliskuussa niin teollisuuden (indeksiluku 51.8) kuin palveluiden (54.5) osalta. Varsinkin teollisuusyhtiöiden uudet tilaukset (58.3) olivat selvässä nousussa, mikä ennakoi Yhdysvaltain talouskasvun piristymistä jo alkukesän aikana.

Samansuuntaisia hienokseltaan piristyviä talousindikaattoreita on nähtävissä globaalisti muuallakin – lukuun ottamatta Japania. Ehkä kaikkein eniten media ja yhdysvaltalainen sijoittaja ovat väärässä euroalueen osalta. Euroalueen talous on kasvanut alkuvuoden aikana ehkä jopa nopeammin kuin Yhdysvallat, ja yritysten luottamusindikaattorit ennakoivat talouskasvun jatkuvan n. 1,5 – 2 %:n tasolla myös kesän aikana. Jos ette muuten usko, niin euroalueella autokauppa kasvoi helmikuussa 12 % viime vuodesta.

Euroalueen talouskehitystä tulee tukemaan myös EKP:n voimakkaat toimet. Jo ilmoitus niistä toi yrityslainojen riskilisät selvään laskuun. Kesäkuun alussa alkavat sitten TLRTO II -huutokaupat, jotka tuovat pankeille "ilmaisen" rahoituksen ja kannustimen lisätä lainanantoa reaalitalouteen. Yrityslainojen riskilisien lasku ja lainanannon kasvu tulevat näkymään euroalueen reaalitaloudessa jo kesän aikana.

Historiallisesti talousympäristö, jossa yrityslainojen riskilisät säilyvät maltillisina ja samalla talouskasvu piristyy, ovat olleet varsin positiivisia aikoja osakemarkkinoille.

Entä sitten Brexit? Jos Britannia eroaa EU:sta, niin sehän on unionin, vapaakaupan ja Euroopan talouskasvun loppu. Näinhän ainakin moni yhdysvaltalainen sijoittaja ajattelee. Jos Britannia oikeasti eroaa unionista, Britannia tulee jäämään vapaakaupan piiriin ETA -sopimuksen tapaisella järjestelyllä. Toiseksi, Britannia tuskin eroaa EU:sta nyt juhannuksena. Kun katsoo vedonlyöntikertoimia, todennäköisyys Britannian säilymiselle EU:ssa on edelleen n. 68 - 69 %. Ainakin Skotlannin kansanäänestyksessä ja Britannian viime parlamenttivaaleissa vedonlyöjät olivat paremmin kartalla kuin kyselytutkimukset.

Kun euroalueen talouskasvu ja Britannian säilyminen EU:ssa selviää sijoittajille viimeistään kesän aikana, moni joutuu väkisin lisäämään euro-osakkeita. Arvostuksen (eurostoxx 50 -indeksi 2016e P/E 13.1, P/B 1.3 ja osinkotuotto 4,2 %) puolesta nousuvaraa euro-osakkeissa on mukavasti. Sama koskee edelleen monia kehittyviä markkinoita. Allokaatiosalkuissamme nostimme osakkeet uudestaan ylipainoon 4.2. ja lisäsimme edelleen osakkeita helmi- ja maaliskuussa. Olemme lisänneet erityisesti arvoyhtiöitä Euroopassa ja kehittyviä markkinoita. Toisin kuin moni luulee, maailmantalous kasvaa, keskuspankit säilyvät sitä tukemassa, yritysten rahoitus on helpottamassa, EU ei hajoa, Kiina kasvaa ja osakkeiden vuosikymmen jatkuu.

« Takaisin: Sijoitusblogit

Edellinen
Vuoden kovimmat nousijat
Seuraava
”New Normal 2.0” on uusi aikakausi, jota elämme pitkään