29.11.2018

Digitalisaation myötä IT-konsulttiyhtiöt ovat viime vuodet olleet kiireisiä. Digitalisaatio ja automaatio ovat läsnä käytännössä kaikilla toimialoilla aina teollisuuden lisääntyvästä automaatiosta kuluttajille suunnattuihin mobiiliapplikaatioihin ja viranomaisasiointiin. Viimeisten 5-10 vuoden aikana informaatioteknologia on yhä enenevässä määrin kehittynyt tukipalvelusta kriittiseksi osaksi liikevaihdon muodostumista. Tästä esimerkkejä ovat vaikkapa verkkokauppa, mobiiliapplikaatiot, mediapalvelut ja varausjärjestelmät. 

Ruotsin suurimpiin IT-konsultteihin lukeutuvat Know IT, Acando ja HiQ ovat kaikki tunnetusti hyviä ja tasaisia osingonmaksajia.

Know IT - Yhtiön suurimmat markkina-alueet liikevaihdon perusteella ovat Ruotsi 59 %, Norja 32 % ja Suomi 5 %. Yhtiön selvästi suurin asiakasryhmä on julkishallinto (noin 35 % liikevaihdosta) mikä osaltaan vähentää sen suhdanneherkkyyttä. Yhtiöllä on vahva tase ja se on ennusteiden mukaan vuoden lopussa nettovelaton. P/E–lukuennuste (Bloomberg) kuluvalle vuodelle on 13,4 ja ensi vuodelle 12,2. Osinkotuottoennuste ensi keväälle on 4,2 %. Yhtiö on nostanut tai pitänyt osingon ennallaan aina vuodesta 2003 lukuun ottamatta vuotta 2008, jolloin osinko laskettiin 2,75 kruunusta 2,25 kruunuun.

Acando - Yhtiön suurimmat markkina-alueet liikevaihdon perusteella ovat Ruotsi 60 %, Saksa 21 % ja Norja 16 %. Asiakaskunta on varsin hyvin hajautunut eri toimialoille. Niistä  suurimmat ovat teollisuus, julkishallinto ja vähittäiskauppa. Yhtiöllä on vahva tase ja se on ennusteiden mukaan vuoden lopussa nettovelaton. Yhtiön P/E–lukuennuste kuluvalle vuodelle on 14,8 ja ensi vuodelle 13,3. Osinkotuottoennuste ensi keväälle on 5,4 %.  Yhtiö on nostanut tai pitänyt osingon ennallaan vuodesta 2007 lähtien.

HiQ - Yhtiön markkina-alueet ovat Ruotsi (80 % liikevaihdosta) ja Suomi (20 %). Asiakaskunta on varsin hyvin hajautunut eri toimialoille. Niistä suurimmat ovat teollisuus, julkishallinto, telekommunikaatio ja autoteollisuus. Yhtiöllä on vahva tase ja ennusteiden mukaan vuoden lopussa varsin merkittävä nettokassa. P/E–lukuennuste kuluvalle vuodelle on 18,7 ja ensi vuodelle 16,4. Osinkotuottoennuste ensi keväälle on 6,2 %. Yhtiö on nostanut tai pitänyt osingon ennallaan aina vuodesta 2003 kahta poikkeusta lukuun ottamatta:  vuonna 2007 osinko laskettiin 2,10 kruunusta 1,30 kruunuun ja vuonna 2009 1,40 kruunusta 1,10 kruunuun.

IT-konsulttiyhtiöt eivät ole immuuneja taloussuhdanteille, mutta moni niistä on historiallisesti menestynyt heikommassakin taloussuhdanteessa varsin hyvin.

Talouskasvun hidastuessa myös IT-konsulttiyhtiöiden tarve rekrytoida vähenee ja sillä on positiivinen vaikutus katteisiin, kun uudet työntekijät eivät rasita tulosta ennen pääsemistään normaalille laskutustasolle. IT-konsulttiyhtiöt eivät ole immuuneja taloussuhdanteille, mutta moni niistä on historiallisesti menestynyt heikommassakin taloussuhdanteessa varsin hyvin. Esimerkiksi HiQ pärjäsi finanssikriisissä erinomaisesti, sillä sen liikevoittomarginaali laski vain kaksi prosenttiyksikköä vuoden 2008 16 prosentista vuoden 2009 14 prosenttiin, vaikka liikevaihto laski samassa ajassa noin 11 prosenttia.      

Skandinaviassa on varsin laaja valikoima mielenkiintoisia yhtiöitä monilla eri toimialoilla. Salkunhoitajina tapaamme vuosittain 150 – 200 skandinaavisen yhtiön johtoa. Tapaamisten ja tekemiemme analyysien perusteella pyrimme löytämään parhaat arvoyhtiöt Arvo Kruunu –rahastoon ja erinomaiset osinkoyhtiöt joulukuussa lanseerattavaan uuteen Taaleri Euroopan Kassakoneet -rahastoon.
 

« Takaisin: Sijoitusblogit

Edellinen
Osakesijoittajan vatsahappotesti
Seuraava
Rahastojen merkitys omistajina