23.11.2018

Vuodesta 2009 alkanut kurssinousu on ollut koko historiansa ajan ns. ”vastentahtoisin” kurssinousu osakemarkkinoiden historiassa. Moni on odottanut alkavaa kurssilaskua ja lyönyt vetoa sen puolesta monta kertaa myymällä osakkeet pois. Osakemarkkinat ovat kuitenkin jatkaneet nousuaan USA:n vahvan talouden vetämänä. Tästä maailmantalouden vetoavusta ovat myös suomalaiset pörssiyhtiöt hyötyneet merkittävästi. Samaan aikaan korkotaso on keskuspankkien toimesta painettu ennätysalas, joten osakemarkkinoille on tullut rahaa, joka perinteisesti on ollut enemmänkin korkosijoitusrahaa.  Osakemarkkinoilla on siis ollut ennätyksellisen paljon rahaa, joka on sinne ”haluttomasti” joutunut. Paljon on myös niitä, jotka ovat katsomossa odottaneet osakekurssien laskua istuen käteiskassan päällä.

Kun talouskasvu on lyönyt maailmalla yhä uusia ennätyksiä, jossain vaiheessa tulee hetki, jossa kasvuvauhti ei vain voi enää kiihtyä. Se hetki on koittanut tänä vuonna. Kehittyvien markkinoiden kasvu hyytyi USA:n korkojen nousuun, Euroopan kasvu hyytyi kehittyvien markkinoiden laskuun ja omiin poliittisiin ongelmiin ja nyt näyttää siltä, että myös USA:n talous on saavuttanut lakipisteensä. Eli markkinoiden ”karhujen” toiveuni on täyttynyt ja osakekurssit ovat tulleet loka-marraskuussa voimakkaasti alas, vaikka tuloskehitys on ollut itse asiassa ihan hyvä. Pörssi ennakoi taas kerran tulevaa ja onkin odotettavissa, että ensi keväänä yritykset kertovat jo hidastuvasta tuloskehityksestä.  

Kun talouskasvu on lyönyt maailmalla yhä uusia ennätyksiä, jossain vaiheessa tulee hetki, jossa kasvuvauhti ei vain voi enää kiihtyä.

Tällaisessa talouskasvun hidastumisvaiheessa testataan jokaisen osakesijoittajan vatsahapot, yöunet ja riskinottokyky. Kun uutiset eivät olekaan ruusunpunaisia, joutuu miettimään osakkeiden omistamisen mielekkyyttä. Varsinkin, kun uutiset täyttyvät laskevista kursseista, tulee helposti mieleen, että myy äkkiä kaiken pois, jottei häviä kaikkea. Kaikkien omistamiensa osakkeiden myyminen tuo tietysti hetkellisen rauhan, mutta pitkällä aikavälillä harva sijoittaja on onnistunut tulemaan osakemarkkinoille takaisin paljon halvemmalla. Kun äkilliset pelot hallitsevat sijoittamista, harvoin uskalletaan palata markkinoille ennen kuin osakkeet ovat olleet jo pitkän tovin nousussa ja näin yleensä ostetaan kalliilla ja myydään halvalla. Se ei ole kovin menestyksekäs sijoitusstrategia.

Tämä ei tietenkään tarkoita, ettei osakesalkulleen koskaan tarvitse tehdä yhtään mitään. 

Ensimmäinen asia on palauttaa mieleensä oma sijoitushorisontti. Mitä pidempi aika, sen paremmin voi pitää osakeriskiä salkussaan, koska osakkeiden tuotto pidemmällä aikavälillä on eri omaisuusluokista paras. 

Toiseksi kannattaa miettiä oman sijoitusomaisuutensa osalta riskitasoa, jonka on valmis kestämään. Mikäli salkussa on velkaa, voi kurssilasku syödä omien pääomien osuuden hyvin nopeasti pois. Normaalisti sijoittajalla on salkussaan sekä osakkeita että korkoja ja niiden suhde on ratkaisevaa riskitason kannalta. Jos osakepaino on pieni, kurssilasku on mahdollisuus lisätä osakepainoa halvemmalla. Jos taas salkku on täynnä osakkeita, on hyvä ainakin tietää, millaisia ja millä arvostustasolla osakkeita salkussa on. 

Kolmanneksi osakesijoittajan on hyvä katsoa salkkunsa sisältämien osakkeiden laatu ja arvostukset. Suhdanneherkkyys, arvostustaso, tulevaisuuden odotukset osakkeen hinnassa – näitä kaikkia katsomalla voi löytää oikeat myyntikohteet salkusta ja samalla ne osakkeet, jotka haluaa ehdottomasti edelleen omistaa.

Eli ensin sijoitussalkun tutkiminen ja sitten vasta toimenpiteet. Tunnekuohuissa tulee tehtyä harvoin hyviä kauppoja.

Tällä hetkellä sijoittajat miettivät tulevan talouskasvun kulmakertoimen voimakkuutta, eivätkä juuri välitä yksittäisten yhtiöiden tunnusluvuista, niiden tilanteesta tai liiketoimintanäkymästä.

Tällä hetkellä sijoittajat miettivät tulevan talouskasvun kulmakertoimen voimakkuutta, eivätkä juuri välitä yksittäisten yhtiöiden tunnusluvuista, niiden tilanteesta tai liiketoimintanäkymästä. Tämä avaa yksittäiset yhtiöt tuntevalle ja käteistä hallussaan pitävälle hyviä mahdollisuuksia hankkia osakkeita pidemmälle aikavälille. Helsingin pörssistä löytyy monta yhtiötä, jotka on vähintäänkin houkuttelevasti hinnoiteltu, vaikka tulevaisuudessa onkin paljon epävarmuuksia. Esimerkiksi osinkotuotto Helsingin pörssin yhtiöillä on erittäin korkea suhteessa korkotuottoihin ja jos yhtiöiden tuloskunto ei täysin romahda lähivuosina, on osakesijoittajilla mielenkiintoiset hankinta-ajankohdat edessä. Elämme jälleen kerran mielenkiintoisia aikoja osakemarkkinoilla ja toivon kaikille osakesijoittajille hyviä vatsahappoja ja erinomaisia yöunia. Arvosijoittaja ainakin nukkuu yönsä näillä arvostustasoilla oikein hyvin.

« Takaisin: Sijoitusblogit

Edellinen
Osakemarkkinat kaksijakoiset – halpa halpenee ja kallis kallistuu
Seuraava
Muutama poiminta erinomaisista skandinaavisista osinkoyhtiöistä