28.12.2017

Aurinko nousee värjäten taivaanrannan kirkkaan oranssiksi lentokoneen laskeutuessa Intian pääkaupungin Delhin lentoasemalle. Lentokorkeuden madaltuessa kirkkaat taivaan värit samenevat ja kaiken peittää paksu ja harmaa savuinen sumu. Näkyvyys on heikko. Astuessamme ulos lentokoneesta tunnemme savun hajun hengittäessä ja vaaralliset saasteet alkavat kiertää keuhkoissa. Olemme matkustaneet Intiaan selvittämään mahdollisuuksia investoida aurinkosähköprojekteihin.

Marraskuun lopulla uutisoitiin, miten Delhin ilmansaasteet olivat poikkeuksellisen korkealla tasolla. Koulut suljettiin useiksi päiviksi eivätkä miljoonat lapset menneet kouluun saasteiden vuoksi. Saastetaso ylitti terveellisyysrajan monikymmenkertaisesti, ja Intian lääkärijärjestö julisti kansanterveydellisen hätätilan. Ongelma on pahimmillaan tähän vuodenaikaan, kun viilentynyt ilma sitoo saasteet lähelle maanpintaa. 

Helsingin Sanomat uutisoi jo vuonna 2015, miten tuolloin yli puolet maan 1,2 miljardista ihmisestä asui alueilla, joissa saasteet vaikuttivat ihmisten elinikään vähentäen sitä keskimäärin 3,2 vuodella. Helsingin Sanomien mukaan Intiassa kotiäidit saattavat altistua ruokaa laittaessaan jo yhdessä tunnissa jopa 400 savuketta vastaavalle pienhiukkasmäärälle.

Tämän vakavan ongelman ratkaiseminen vaatii radikaaleja toimenpiteitä. Intia on asettanut tavoitteen maailman suurimmasta aurinkosähköprojektien kilpailutuksesta. Suunnitelmissa on kilpailuttaa 20 000 MW aurinkosähkökapasiteettia yhdellä kertaa. Kilpailutettava teho on suurempi kuin Suomen kaikkien aikojen sähkökulutuksen huippuarvo. 

Intian tavoitteena on, että kokonaisuudessaan asennettu aurinkosähkökapasiteetti maaliskuuhun 2022 mennessä on 100 000 MW. Syyskuun lopussa maassa on ollut asennettua aurinkosähkökapasiteettia noin 15 000 MW, joten tavoite tarkoittaa 1600 MW:n aurinkovoimalan rakentamista kuukausittain. Kuukausittaisen tavoitteen vaatima pinta-ala on suuruusluokaltaan kahdeksan kertaa Oulunsalon lentoaseman kiitoradan kokoinen. Kokonaisuudessaan 100 000 MW:n järjestelmä tuottaisi aurinkosähköä vuodessa yli kaksi ja puoli kertaa Energiateollisuuden raportoiman Suomen vuoden 2016 sähköntuotannon, joka on ollut 66 TWh. Intiassa aurinkosähkön tuotanto-olosuhteet ovat hyvät, mikä yhdistettynä selkeisiin kilpailutusjärjestelmiin ja kunnossa oleviin talouden fundamentteihin luokin hyvät lähtökohdat aurinkosähköprojektien rakentamiselle. 

Taaleri Energian tavoitteena on olla mukana suunnittelemassa, rakentamassa ja operoimassa kansainvälisiä aurinkosähköprojekteja sekä olla toteuttamassa energiamurrosta myös Intiassa. Uusiutuvan energian pääomarahastomme edesauttavat kestävää kehitystä ja ilmaston lämpenemisen pysäyttämistä.

Taaleri Energian tiimin tehtävä on löytää oikeat sijoituskohteet ja toteuttaa hankkeet käytännössä. Huolehdimme aktiivisesta hankkeiden omistajuudesta niiden koko elinkaaren ajan. Olemalla mukana energiamurroksessa haluamme olla mukana myös Intian kunnianhimoisten tavoitteiden saavuttamisessa. Se on omistajuutta - vastuuta toisista ihmisistä ja yhteiskunnasta, mikä kuuluu meille kaikille. 
 

« Takaisin: Sijoitusblogit

Edellinen
Näissä osakkeissa meillä on kiinni yli 50 miljoonaa 
Seuraava
Kommentit vuoden 2018 ensimmäisistä seminaareista ja Taalerin Eurooppa-ratkaisuista