19.12.2017

Alkuun vastuunvapautushöpinät. En voi varmaksi sanoa, että nämä ovat hyviä sijoituskohteita – yksittäisinä tai millään yhdistelmällä. Siitäkään en varsinaisesti tiedä, milloin näihin kannattaa sijoittaa jos ylipäätään kannattaa – voivat loihtia karmivat määrät turskaa. Kaikki alla luetellut yhtiöt ovat mielestäni silti tutustumisen arvoisia. Taaleri ArvoRein ja/tai MikroRein -rahastojen kautta omistuksemme näissä yhtiöissä on yhteensä noin 55 miljoonaa euroa kirjoitushetken tilanteen mukaan. 

Kaikki yhtiöt olemme kollegani Jonas Koivulan kanssa tavanneet eri puolilla Eurooppaa viimeisen kolmen viikon aikana. 

Fresenius SE. Fresenius on Saksan kirjavan suuryhtiökentän hienoimpia yhtiöitä. Se on terveydenhuoltoalan jättiläinen, jolla on karkeasti 270.000 työntekijää. Toimialalla on vahvat alalle tulon esteet. Yhtiön track record hakee vertaistaan – sekä liikevaihtoa että tulosta on pursutettu reipasta tahtia. Vahva taloudellinen kehitys on heijastunut myös osakkeenomistajien kokonaistuottoon, joka on ollut noin 20 prosenttia vuodessa 15 vuoden aikajaksolla. Noin 70 prosenttia liikevaihdosta muodostuu palveluista ja 30 prosenttia tuotteista. Nyt defensiivistä kasvua saa kohtuulliseen hintaan, koska markkina on hermoillut yhtiön Akorn-yrityskauppaan ja hinnoittelupaineeseen liittyen. Osake niiasi muutamassa kuukaudessa noin 25 prosenttia, ja arvostus painui sen myötä selvästi maltillisemmaksi esimerkiksi ennustetuilla EV/EBIT- ja P/E-luvuilla sekä kassavirtaperusteisesti. USA:n verouudistuksesta voi tulla lisänostetta osakekohtaiseen tulokseen. ArvoReinin toiseksi suurin sijoitus.  

Corestate Capital Holding SA. Corestate on kiinteistöalan sijoitusyhtiö, jonka liiketoimintamallina on kiinteistösijoitusten hallinnointi (real estate investment manager). Tavallisesta kiinteistösijoitusyhtiöstä poiketen liiketoimintamalli on varsin ”asset light”. Yhtiö on listattu Saksaan. Vuoden 2017 lopussa hallinnoitavat varat ovat jo noin 22 miljardia euroa onnistuneiden yritysjärjestelyiden seurauksena. Yhtiö jatkaa varmasti aktiivisena yritysjärjestelymarkkinoilla ja tulee hyötymään alan konsolidoitumisesta. Noin 85 prosenttia yhtiön tuotoista on luonteeltaan toistuvaa, mikä antaa hyvän näkyvyyden. Markkina-arvo pyörii nyt miljardin euron kantturoilla, mutta harvat sijoittajat tietävät vielä koko puljusta. Tämä on hyvä asia, koska monet institutionaaliset sijoittajat eivät sijoita alle miljardin lappuihin. Osakkeen hinnoittelu on erittäin houkutteleva. Esimerkiksi P/E-ennusteet ovat noin 8-9 ja osinkotuotto noin 5 prosenttia. Tällainen yhtälö on nykymarkkinassa harvinaisuus. Keskeiset verrokit on hinnoiteltu 50-100 prosenttia kalliimmilla kertoimilla. Ohjeistusta on nostettu jo useampaan otteeseen tänä vuonna. Eurooppa-rahastojemme suurin sijoitus. 

Hochdorf Holding AG. Sveitsin pörssissä tavara on perinteisesti kallista. Kaikkiin firmoihin kyseinen ongelma ei silti ole ainakaan vielä tarttunut. Maitopohjaisiin tuotteisiin keskittyvä Hochdorf on defensiivinen toimija, jonka tuotteita myydään globaalisti noin 90 maassa ja joka hyötyy Swiss made -statuksestaan. Yhtiö on saanut hilattua viime vuosina kannattavuuttaan jo selvästi parempiin uomiin, mutta potentiaalia riittää edelleen merkittävästi. Liikevoittoprosentti pitäisi olla hilattavissa kymppiin – hiljattain on noustu jo kahdesta kuuteen. Yhtiön markkina-arvo on noin 340 miljoonaa euroa, mutta liikevaihto ylittänee 600 miljoonaa euroa lähivuosien aikana. Kiinassa on suurta potentiaalia. Yhtiö ei ole suursijoittajien seurannassa, vaan pitkälti unohdettu pienyhtiö Sveitsin mittakaavassa. Olemme olleet tässä mukana MikroReinin perustamisesta lähtien. Tapasimme yhtiön johdon vuoden 2015 syksyllä, kun osake kiinnosti sijoittajia vielä nykyistäkin vähemmän. Se on kannattanut. 

Pantaflix AG. Kuten flix-päätteestä voi arvuutella, tämä yhtiö on tulossa kovaa vauhtia Netflixin ja kumppaneiden reviirille. Sinne ei toki ole helppo tulla, mutta yhtiö on erottunut nopeasti edukseen erilaisen tulonjakomallinsa ja kohderyhmänsä kautta. Yhtiön mukaan noin 90 prosenttia elokuvamarkkinasta jää ilman kunnollista globaalia jakelua ja elokuvien tekijänoikeuksien haltijoille ei liikoja jää kouraan. Marraskuun lopussa yhtiö sai merkittävän päänavauksen, kun hiljattain Netflixistä poistumisesta ilmoittanut Disney laati Pantaflixin kanssa yhteistyösopimuksen. Riskiprofiili on erittäin korkea, ja yhtiön taival on vielä (toivottavasti) alkumetreillä markkina-arvon ollessa 250 miljoonaa euroa, mutta onnistuessaan tästä leivotaan useamman jaardin lafka varsin nopeassa tahdissa. Netflixistähän ei tunnetusti löydä mitään haluamiaan leffoja, mutta markkina-arvo on vaatimattomasti 80 miljardia taalaa. Järkyttävän kokoisessa markkinassa riittää tilaa muillekin. Meillä keskihankintahinta on noin 77 euroa per stoki. 

Lukijoilleni toivotan rauhaisaa joulunaikaa ja menestystä vuoteen 2018. 

« Takaisin: Sijoitusblogit

Edellinen
Yhdessä ylöspäin omistamisen oppimiskäyrällä 
Seuraava
Auringon voimalla tappavaa saasteongelmaa vastaan