11.02.2019

Samu Lang

Samu Lang

Johtaja, salkkuratkaisut
Helsinki
+358 50 422 6334

Kun kurssiheilunta voimistuu, sijoittajien epärationaalisuus kasvaa. Terävissä laskuissa sijoitushorisontti lyhenee alkuperäisestä tavoitteesta ja tunnepohjaisia myyntipäätöksiä tehdään aiempaa enemmän. 

Energiaa menee hukkaan, fokus häviää ja rahaa palaa. Lyhyen aikavälin markkinaliikkeiden arvailun sijaan sijoittajan kannattaa keskittyä niihin asioihin, joihin pystyy vaikuttamaan. 

Omat tavoitteet tuoton ja riskin suhteen, sijoitushorisontti ja muut henkilökohtaiset preferenssit ovat kaiken lähtökohta. Kun jännittää, kannattaa aina palata piirustuspöydälle. Ovatko tavoitteet edelleen voimassa? Pitääkö niihin tehdä muutoksia, ovatko lyhyen aikavälin liikkeet vaarantaneet tavoitteiden toteutumisen? Asioiden tarkastelu tästä näkökulmasta usein jo itsessään rauhoittaa ja riski tyhmille sijoituspäätöksille alenee.

Omat tavoitteet tuoton ja riskin suhteen, sijoitushorisontti ja muut henkilökohtaiset preferenssit ovat kaiken lähtökohta.

Kun tavoitteet ovat selvillä, ne pitää jollain menetelmällä kääntää sijoituskielelle eli tuotto- ja riskiodotuksiksi ja niiden pohjalta rakentaa oma sijoitussalkku. Tästä alkaa usein sellainen olettamusten, vahvojen mielipiteiden suo, johon uppoaa nopeasti. Asiantuntemusta ja näkemystä tarvitaan monella tasolla. Alla vinkkejä yksityissijoittajan (miksei isommankin) näkökulmasta

Ennen kuin sukeltaa portfolioteorian syövereihin kannattaa varmistua, mitä työkaluja on helposti tarjolla. Mitä on saatavilla esim. omasta verkkopankista tai oman kaupankäyntialustan kautta? Onko olemassa jotain hyvää sovellusta sijoittajakuvan kartoitusta varten, jolla saa määritettyä suuntaviivat järkevälle hajautukselle eri omaisuuslajien välillä? Verkosta löytyy myös paljon apuja, kun jaksaa hakea.

Sijoitussalkun optimointimalleja on maailmassa tuhansia erilaisista faktorimalleista, fundamentaalisiin malleihin ja edelleen korkeampaa matematiikkaa hyödyntäviin tilastollisiin malleihin. Pienemmän sijoittajan näkökulmasta yksinkertainen on usein kaunista. 

Yksityissijoittajalle tarjolla olevat sijoitusinstrumentit tuovat osaltaan myös rajoitteita. Pääomarahastot, kiinteistösijoitukset, sijoitukset reaaliomaisuuteen tai vaikka suorat korkosijoitukset eivät ole helposti kaikkien saatavilla.

Salkun rakennusvaiheessa ei kannata lähteä merta edemmäksi kalaan, vaan huolehtia siitä, että valittuihin omaisuuslajeihin löytyy helpolla sijoituksia ja, että omaisuuslajeja edustavien sijoitusten keskinäisten suhteiden muuttaminen on helppoa. Sijoitussalkkua voi sitten tarvittaessa täydentää eksoottisemmilla kohteilla, jos niihin pääsee käsiksi.

Aktiivisuuden asteen valinta on myös tärkeää niin omaisuuslajien välisten painotusten kuin yksittäisten instrumenttienkin valinnoissa. Itsenäisesti toimivalle yksityissijoittajalle en suosittele aggressiivista näkemyksenottoa omaisuuslajien välillä, vaan salkun tasapainottaminen lähtötilanteeseen ennalta sovituilla pelisäännöllä voi olla järkevin ratkaisu. Yksittäisten sijoitustuotteiden osalta aktiivisia näkemykseen perustuvia tuotteita kannattaa suosia vähemmän kilpailuilla ja seuratuilla markkinasegmenteillä ja vastaavasti passiivisia ja edullisia indeksituotteita on hyvä käyttää, kun haluaa kansainvälistä hajautusta päämarkkina-alueiden välillä.

Sijoittamisessa on runsaasti tärkeitä liikkuvia osia, joihin pitää kiinnittää huomiota ja itse uskon, että nykyisessä informaation ja tuotetarjonnan viidakossa ammattimaiselle ja asiakaslähtöiselle neuvonannolle on yhä enemmän tarvetta.

Ei kannata yksin upota sijoittamisen suohon - apua on saatavilla! 
 

« Takaisin: Sijoitusblogit

Edellinen
Miksi korkojen nousu laskee korkosijoitusten arvoa?
Seuraava
Kadonneiden korkotuottojen metsästäjät – graalin maljoja etsimässä
Ilkka Väkeväinen