06.06.2017

  • Tänään tulee kesälämpö vihdoin Suomeen
  • Qatar erotetaan joukosta
  • Blackstone ostaa Spondan substanssiarvolla 1,8 mrd kaupassa.

Markkinoilla sen sijaan sama haalean viileä tunnelma jatkui Euroopan markkinoiden laskiessa eilen ilman mitään erityistä syytä. Tosin todella monet Euroopan markkinat olivat kiinni helluntain vuoksi. Valtameren takana lasku jäi vaatimattomaksi, uutisten ollessa lähinnä Googlen omistajayhtiön Alphabetin osakkeen ylittäessä 1000 dollarin hintarajan. Amazon teki viime viikolla saman, joten isojen teknojättien suosio jatkuu. Muuten USA:n yön uutisanti oli hiljaista, Apple kertoi uusia tuotejulkistuksia, joissa mm. älykaiutin. Viimeaikaiset hieman pehmeät makroluvut Yhdysvalloista painoivat kurssit aavistuksen verran laskuun. 

Arabian niemimaalta saatiin riitaisia uutisia, kun yhä useampi arabimaa katkaisi diplomaattisuhteensa Qatariin tämän väitettyjen Iran- ja terroristisympatioidensa vuoksi. Öljyssä oli tämän johdosta lievää painetta alaspäin, kun spekuloitiin Qatarin jättävän OPEC:n. Qatarin Dohan kentästä on muodostunut vilkas välilaskupaikka Aasian lennoille ja tämä yhteys saattaa olla jollekin lentoyhtiöille vaarassa. Tietäisi apua Finnairin lennoille ja Helsinki-Vantaan lentoaseman suunnitelmalle rakentaa uusi kakkosterminaali. Toki Qatarille on myös myönnetty vuoden 2022 jalkapalloilun MM-kisat, joiden järjestäminen noussee agendalle, mikäli diplomaattisuhteiden kylmeneminen jatkuu. Suhteiden katkaiseminen on nähty seurauksena Donald Trumpin Saudi-Arabian vierailulle muutama viikko sitten.

Suomessa päivän pörssin ykkösnousija oli eilen Sponda, josta Blackstonen omistama Polar Bidco teki ostotarjouksen n. 20 % preemiolla perjantain pörssikurssiin verrattuna. Hinta oli sama kuin Spondan NAV eli substanssi saatiin, kun kiinteistöyhtiöt ovat Suomessa jostain syystä aina olleet merkittävästi alle substanssin. Kaupan arvo on 1,8 miljardia euroa
ja suurimmat omistajat ovat mm. Konstsamfundet ja muut suomenruotsalaiset säätiöt sekä Hartwallin suvun sijoitusyhtiö. Rahaa tulee siis merkittävästi pitkäaikaisille sijoittajille ja jo eilen alkoi arvuuttelu markkinoilla, mihin tuo raha voisi mennä. Samat tahothan ovat omistajia mm. Stockmannissa, joka eilen nousi alavireisessä pörssissä n. prosentin.

Silmäaseman yleisöanti meni kiinni eilen klo 16 heti ensimmäisenä mahdollisena hetkenä. Tänä aamuna hintaväliä täsmennettiin väille 6,90 – 7,20 ja tuossa hintavälissä anti on ainakin kertaalleen merkitty. Caverion ilmoitti eilen laskevansa liikkeelle 80 miljoonan hybridilainan, tuottotaso selvinnee lähiaikoina. Koneelle 69 hissiä ja liukuporrastilaus Singaporesta, vähän niin kuin peruskauraa.
 

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Yhdysvalloista odotettua heikompaa työllisyysdataa. EKP:n kokous torstaina.
Seuraava
Markkinat odottavat supertorstaita – EKP, Trump ja May