07.06.2017

  • Yhdysvalloissa kauppaketju Macy’sin ongelmat jatkuvat
  • Pitkät korot laskussa inflaatio-odotusten myötä
  • Euron vahvistuminen jatkunut EKP:n kokouksen alla

Yhdysvaltalaiset osakkeet päätyivät eilen hienoisesti miinukselle (S&P 500 -0,3 %), Euroopassa laskettiin lähes prosentti (DAX -1,0 %, Eurostoxx 50 -0,7 %). Yhdysvalloissa öljy-yhtiöt olivat pitkästä aikaa nousussa, kun taas Macy’s (-8,0 %) jatkoi laskuaan tulosvaroituksensa perässä. Macy’s on nyt laskenut nyt jo n. 50 % viime marraskuun huipuistaan. Yhdysvalloissa kauppaketjujen alamäki on rajua, kun ihmiset siirtyvät nettiin ostoksille. 

Pitkät korot ovat jatkaneet laskuaan ja Yhdysvaltain 10 v. korko on nyt 2,2 %, kun Trump-huumassa käytiin maaliskuussa yli 2,6 %:n. Myös Euroopassa Saksan 10 v. korko on laskenut (nyt 0,3 % vs. maaliskuussa 0,5 %). Markkinakorkojen laskun taustalla on monia seikkoja, mutta ainakin inflaatio-odotukset ovat laskeneet raaka-ainehintojen perässä. Kuinka paljon tässä on pelkoja Kiinan talouskasvun selvästä heikentymisestä, jää arvoitukseksi. Lisäksi Trumpin vaikeudet ovat 
lykänneet aikataulua verouudistusten läpimenosta, heikentäneet talouskasvuodotuksia ja laskeneet markkinakorkoja.

Huomenna saamme kuulla lisää Trumpin tilanteesta, kun FBI:n entinen johtaja James Comey todistaa senaatin tiedustelukomiteassa keskusteluistaan Trumpin kanssa. Viimeisten huhujen mukaan Comeyn puheessa ei olisi raskauttavia todisteita Trumpia vastaan. Mutta viime yönä Washington Post -lehti kertoi, että Trump olisi pyytänyt myös kansallisten tiedustelupalvelujen päällikkö Coatsia puuttumaan FBI:n tutkintaan. Lehden mukaan Trump olisi myös valittanut tutkimuksista kahdelle CIA:n päällikölle. Ilmeisesti tämä saaga jatkuu. 

Huomenna supertorstaina kokoontuu EKP ja valuuttamarkkinat odottavat herkeämättä ensimmäisiä merkkejä rahapolitiikan kiristämisestä. Euro on vahvistunut jo 1,127 tasolle suhteessa dollariin. Huomenna järjestetään Britanniassa parlamenttivaalit, joissa pääministeri May voi yllättäen jopa menettää enemmistönsä.

Tänä aamuna espanjalainen Banco Santander ilmoitti ottavansa haltuunsa ongelmapankin Banco Popularin. Samalla Santander ilmoitti seitsemän miljardin euron osakeannista ja uudesta strategiasta. Pankkien yhdistyminen luonnollisesti vaatii viranomaisten hyväksynnän, mutta tämän pitäisi olla hyvä uutinen EKP:lle ja muille europankeille, kun Banco Popularille on viime viikkoina etsitty kuumeisesti ratkaisua.

Huomista odotellessa. 
 

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
”Tänään tulee lämpö” lupasi Pekka Pouta aamu-tv:ssä ja aurinko paistoi jo lupaavasti töihin tullessa. Vihdoinkin.
Seuraava
Tänään EKP, Britannian parlamenttivaalit ja Trumpin Venäjä-kytkökset