12.02.2016

Keskuspankkien taakka ei hellitä
Kiinan paikallispörssit jälleen auki maanantaina
SSAB:lta kohtalainen Q4 tulos


Kaikki olisivat nyt ansainneet positiiviseen sävyyn ja luottamusta herättävästi kirjoitetun viikon viimeisen aamukatsauksen, mutta se ei olisi juuri nyt oikeudenmukaista kellekään. Eväspussi on tällä hetkellä aika tyhjä. Käänne riskisentimentissä tullee vielä kestämään ja se vaatii toteutuakseen uusia katalyytteja, mutta uskomme vakaasti sen olevan tulossa.

Ja ikään kuin volatiliteettia ei olisi jo muutenkin yli omien tarpeiden palaa Kiina ensi viikolla uuden vuoden vietosta. Tulee olemaan mielenkiintoista nähdä miten paikalliset markkinat avaavat. Markkinapsykologian kannalta sitä toivoisi, että maanantai-aamun erittäin todennäköinen myyntiaalto ei yltyisi pelästymistä pidemmälle. Hong Kong toki palasi lomilta jo eilen ja kurssiliikkeet ovat olleet nyky-ympäristöön suhteutettuna varsin siedettävät. Shanghain ja Shenzenin pörssien avauksesta on kuitenkin lupa odottaa lähes mitä tahansa.

Eilen markkinoilla oli siis myyntinappulat pohjassa edelleen. USA:n 10v valtionlainakorko käväisi jopa alle 1,55 tason, joka kertoo siitä, että turvasatama kelpasi jo lähes hintaa katsomatta. Nyt kauppaa käydään sentään jo 1,70 % tasoilla. Kaukana ei olla siitäkään, että Saksan vastaava korko on puolittunut vuoden alusta. Osakkeet peruuttivat Euroopassa lähes 4 %. Yhdysvalloissa riitti reilu prosentti. Tarkentavia laatusanoja ei tarvittane.

Keskuspankkien tilanne jatkuu erittäin kiperänä. Puhe ei ole enää ainoastaan siitä, että mitä toimenpiteitä mahdollisesti lanseerataan, vaan siitä, että onko keskuspankkien rahapoliittisten toimenpiteiden voima jo heikentynyt per se. Ja siitä onko negatiivisesta koroista lopulta miten paljon edes hyötyä. Uskomme epäilyjen jäävän väliaikaiseksi ilmiöksi, jota markkinapsykologia tällä hetkellä pakkosyöttää momentin perässä laput silmillä juoksevalle rahalle.

Yellen kuitenkin teki sen minkä tuossa paikassa pystyi. Kroonisen epäluuloinen potilas ei parane yhdellä puheella, on puhuja sitten Yellen tai Freud tai kuka tahansa. Näkemyksemme mukaan on erittäin todennäköisestä, että EKP kokouksessaan 10.3. joko toimittaa tai vihjaa riittävän voimakkaasti totutusta poikkeavista toimenpiteistä. Osto-ohjelman määrällinen kasvattaminen ja etenkin oleellinen laajentaminen on mielestämme todennäköisin skenaario. Tästä tulee mielestämme merkittävä askel kohti markkinoiden vakautumista, mutta odottavan aika on pitkä.

Yhtiöuutisista poimitaan tänään SSAB, joka antoi hieman kaksijakoisen raportin. Tulos jäi ennusteista, mutta yhtiö nostaa arvioitaan Rautaruukki-kaupasta saavutettavista synergiaeduista. Myöskään osakeantia ei ole näköpiirissä, joten positiivistakin on nähtävissä.

Euroopan osakemarkkinat avaavat reilun prosentin plussalle ja vaikuttaakin siltä, että rauhattomalle viikolle saadaan edes kohtalainen päätös.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Yellen pehmeänä
Seuraava
Japanista lentävä lähtö