10.01.2018

  • Pitkät valtionlainakorot ylös kautta linjan
  • Bill Gross: ”Bear-markkina koroissa on alkanut”
  • Italiassa Berlusconi tekee nousua kannatuksessa

Osakkeet jatkoivat nousussa, mutta eilisen tarina tulee korkomarkkinoilta. Valtionlainojen korot nousivat kautta linjan.

Jenkkien 10v korko on noussut 2,5 % pintaan. Vuoden vaihteessa käytiin pariin otteeseen kääntymässä 2,6 % paikkeilta takaisin alas. Tällä kertaa tilanne on kuitenkin toinen emmekä nykytiedoilla usko vastaavaan käänteeseen vaikkakin nousu on ollut melko yhtäjaksoista syyskuun alun pohjista noin 2 % tasoilta. Myös euroalueella korot ja etenkin valtionlainojen pitkä pää oli nousussa.

Liikkeille, pienillekin, pitää tietenkin aina olla joku selitys. Monen asian yhdistelmällä mennään tälläkin kertaa. Japanin keskuspankki (BoJ) vähensi erittäin pitkän maturiteetin bondien ostoja ja samalla markkinoille on tulossa aimo kasa primääritavaraa myyntiin sekä valtioilta että yrityksiltä.

Kumpikaan asia ei ole mitenkään järisyttävän suuri, mutta liikkeet koroissa olivat ihan kohtalaisia. (Ei BoJ ostojaan ole mihinkään lopettamassa nykyisillä inflaatioluvuilla.) Mutta on aiheellista miettiä mitä sitten käy kun tulee seuraavaksi jotain aidosti isompaa uutista? Aika varpaillaan tuntuu korkomarkkina olevan. Kuuluisa korkosijoittaja Bill Gross meni eilen jopa julistamaan bear-bondimarkkinan alkaneen.

Pari makrodatapistettäkin eilen: euroalueella työttömyys laski 8,7 %:iin kuten odotettua ja Yhdysvalloissa pienyritysten luottamusta mittaava NFIB-indeksi (104,9) on erittäin hyvä vaikka hieman odotuksista (107,8) hieman jäikin. Investointeja, rekrytointeja ja talouskasvua sopii tämänkin valossa edelleen odottaa.

Viime vuonna nähtiin euroalueella paljon tärkeitä vaaleja ja positiivista oli oikeistopopulismin rynnistyksen latistuminen. Seuraavaksi uurnille keräännytään Italiassa maaliskuun alussa. Gallupien kärkipaikkaa on pitänyt pelle (herran entinen ammatti siis, ei meidän henkilöluonnehdintamme) Peppe Grillon Viiden Tähden Liike.

Eilen kuitenkin saatiin uusia galluptuloksia ja Silvio Berlusconin Forza Italia on onnistunut kampeamaan itsensä johtoon. Kannatuksen nousun taustalla on arvatenkin Berlusconin ajamat veroalelupaukset. Nyt siis näyttäisi siltä, että Italian vaaleista ei olisi tulossa EU-vastaisten voitto, mutta ehtiihän tässä vielä tapahtua. Paras veikkaus lienee silti, että toimintakykyisen hallituksen muodostamisesta tulee vaikeaa ja minkä tahansa hallituksen eliniästä lyhyt, kuten Italiassa tapana on. Pahimmat pelot EU-tasoisesta hässäkästä ovat nyt kuitenkin vaimentuneet.

Tänään agendalla makrossa vain USA:n vienti- ja tuontihinnat sekä tukkuvarastotasot. Fediltä Evans ja Kaplan äänessä.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Joka ikinen euroalueen talousluku yli odotusten eilen ja tänään aamulla
Seuraava
Korkomarkkinat ohjasivat osakkeita, niin kuin pitääkin