09.01.2018

  • Talouden kuva jatkuu erittäin vahvana
  • Vain muutama notkahdus USA:n makrossa, mutta kyse todennäköisesti yksittäisistä datapisteistä
  • Pohjois-Korea ottamassa hattua kouraan?

Viime viikko tarjosi mielenkiintoista makrodataa, jonka perusteella talous käy toki edelleen kuumana, mutta joitain nitkahduksiakin oli näkyvissä ja varsinkin siinä tapauksessa, että peilaa dataa markkinoiden kehitykseen.

Jenkkien työmarkkinadatapaketti ei yltänyt perjantaina aivan totuttuun menoon. Uusien työpaikkojen määrä (148,000) laski jyrkästi vastin odotuksia (190,000), joita keskiviikkona julkaistut ADP:n luvut vielä todennäköisesti vahvistivat. Myös vuodenvaihteessa viimeksi julkaistuista ISM:n ostopäällikköindekseistä palvelualojen indeksi tuli selvästi alas. Palkkainflaatio ei taaskaan yllättänyt, vaan koko viime vuoden nähty luisu jatkui. Ei kuitenkaan syytä toimenpiteisiin – seurataan tilannetta.

Fedin jäsenistön eiliset kommentit painuvat kyyhkyilyn puolelle ja tämä heikentänee entisestään markkinoiden uskoa indikoituun kolmeen nostoon. Markkinat hinnoittelevat kahdelle nostolle nyt 37 % todennäköisyyttä ja kolmelle 29 %.

Eilen kuitenkin euroalue näytti mallia miten talous rullaa ja miten vahvaan jatkoonkin uskotaan. Sentix-kuluttajaluottamus yli odotusten ja virallisetkin luvut olivat linjassa. Vähittäiskauppa kasvoi marraskuussa 2,8 % (y-o-y) kun markkinat odottivat 2,4 %. Erilaisia luottamusindikaattoreita talouden eri osa-alueiden kehitykseen julkaistiin peräti neljä kappaletta ja kaikki ylittivät odotukset.

Tänään on ehditty jo saada dataa Saksasta, jossa teollisuustuotanto kasvoi marraskuussa peräti 3,4 % vuositahdilla, kun markkinat odottivat 1,8 prosenttia. Maan kauppataseen ylijäämä kasvoi 10 % enemmän kuin odotettiin. Saksan vienti (+4,1 %) ja tuonti (+2,3%) molemmat kasvoivat myös odotuksia enemmän marraskuussa.

Ja jotta positiivinen nuotti säilyy aamukatsauksen loppuun asti, niin maailmanpolitiikasta todettakoon tänään vain Pohjois-Korean epätyypillisen sovitteleva esiintyminen Etelä-Korean kanssa käydyissä neuvotteluissa. Lieneekö öljy loppumassa vai mistä johtuukaan. Tai ehkä suuri johtaja on urheilumiehiä ja lähestyvillä olympialaisilla on vaikutuksensa.

Tänään agendalla jenkeistä vain NFIB pienyritysten luottamusindeksi ja Euroopasta on jäljellä euroalueen työttömyysaste (odotus 8,7 %). Syksyllä nähty breikki alle 9 %:n työttömyyden euroalueella ei nähtävästi riittänytkään, vaan lasku jatkuu – positiivista!

Vuosi on alkanut erittäin riskimyönteisesti. Osakkeet ovat juosseet ja talouden vahvasta vedosta löytää otsikon ihan sama mitä markkinakommenttia lukee. Pidetään kuitenkin jäät hatussa ja hatuista kiinni.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Makrodatalle lentävä lähtö uuteen vuoteen
Seuraava
Osakkeet edelleen ylös, mutta suurin huomio koroissa