13.02.2017

  • Trumpin vihjailut ovat nostaneet riskisentimenttiä
  • Euroopassa poliittinen tilanne tapetilla
  • Rautamalmin hinta nousussa

Riskisentimentti jatkaa kohtuullisen hyvänä ja volatiliteetti pysyttelee alhaalla. VIX jälleen alle 11 pistettä. Trumpin ja Japanin PM Aben tapaaminen meni ainakin pintapuolisesti hyvin ja markkinat saivat syyn olla vähän vähemmän huolissaan Yhdysvaltojen ulkomaansuhteista.

Raaka-ainemarkkinoilla rautamalmi on nousussa ja öljyn hintaa tukee IEA:n raportti, jonka mukaan kysyntä on kasvanut tasaisesti. Myös puheet OPEC:in leikkauksista ovat jälleen voimistuneet. IEA arvioi, että OPEC:in tuotannonleikkaukset toteutuisivat lähes täysimääräisesti, mutta historiallisesti sopimusten sitovuus on ollut heikompaa.

Perjantaina saatiin makroa vain vähän: Yhdysvaltojen kuluttajaluottamusta mittaava Michigan-indeksi laski helmikuussa aika voimakkaasti, mutta iso kuva on mielestämme edelleen hyvin kasassa. Varsinkin odotukset omasta palkkakehityksestä olivat hieman vaisut, mutta junnaava palkkainflaatio on toki muillakin mittareilla jo todettu.

Kuuma peruna on edelleen Trumpin lupaamat verokevennykset, etunenässä yritysveroon, ja se paljonko niistä on jo leivottu osakkeiden hintoihin sisään.

Huhumyllyssä jatkoi perjantaina Kreikka. Jonkinlainen yhteisymmärrys IMF:n ja velkojien välillä olisi huhujen mukaan saavutettu, mutta kaukana ollaan vielä siitä, että Kreikan osakkeita tai lainoja voisi ostamaan suositella. Sotkun selviämistä tultaneen lykkäämään kevään aikana vielä monta kertaa.

Kuuma peruna on edelleen Trumpin lupaamat verokevennykset, etunenässä yritysveroon, ja se paljonko niistä on jo leivottu osakkeiden hintoihin sisään. Joidenkin mielestä suurin osa, joidenkin mielestä ei yhtään. Nollaa nyt ainakin on vaikea uskoa. Uskomme kevennyksien olevan erittäin todennäköisiä, mutta jatkamme linjaamme, jonka mukaan konkretia on sijoituspäätöksiä tehdessä merkittävästi lupauksia tärkeämpää. Kannattaa nyt ainakin kaikkein riskisimpiä sijoituksia Trumpin möläyttelyjen perusteella edelleen vältellä.

Tänään on talouslukukalenterissa tyhjää, mutta huomenna saadaan taas kohtuullinen datapaketti. Viikon tärkein setti saadaan keskiviikkona, kun Yhdysvaltojen vähittäiskauppaan, teollisuustuotantoon ja inflaatioon saadaan päivitykset.

Markkinat jatkavat varovaisen positiivisina: Euroopan osakkeet puolisen prosenttia plussalla heti avauksesta.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Trump to the rescue!​
Seuraava
Yellenin kommentit työmarkkinasta kiikarissa