14.02.2017

  • Riski maistui eilen Trumpin verokevennyksiä odotellessa
  • Jenkkiosakeindeksit huippuihinsa
  • Paljon makrodataa tänään

Fedin Yellenin kuulemistilaisuus maan senaatin pankkikomitealle tänään (ja kongressille huomenna) saattaa muotoutua keskimääräistä merkittävämmäksi siksi, että viimeisimmät työmarkkinan mittarit eivät ole olleet aivan niin yltiöpositiivisia kuin mihin jo ehdittiin tottua.

Mikäli täystyöllisyys ei Yellenin näkemyksen mukaan ei enää olekaan niin lähellä, saattavat koronnosto-odotukset jatkaa laskuaan suhteessa siihen mistä vuoteen lähdettiin. Maaliskuun noston puolesta en ainakaan löisi vetoa. Oma lukunsa on se, saadaanko kommentteja Trumpin mahdollisesta finanssipoliittisesta elvytyksestä.

Yellen aloittaa klo 17 Suomen aikaa. Keskuspankilta äänessä tänään myös Lacker ja Kaplan.

Markkinat jaksoivat eilen pirteästi, osakkeet euroalueella noin prosentin ylös. Yhdysvalloissa kaikki suurimmat indeksit tekivät (jälleen) kaikkien aikojen huippunsa finanssi- ja teknologiasektorien vedettyä nousua. Dollari on jälleen vahvistunut ja käväisi yön aikana alle 1,06 tason. Öljykin pitää edelleen hyvin pintansa, vaikka eilen vähän laskikin.

Jenkkien kymppivuotinen on sekin noussut yli 10 pistettä viime viikosta ja 2,50 % on enää parin nousupäivän päässä. Raaka-ainemarkkinoilla metallien hinnat jatkoivat eilen nousuaan ja jälleen rautamalmi nousi pirteimmin.

Varsinaisia uutisia saatiin eilen melko rajoitetusti, mutta kaikkien mielessä on Trumpin vihjaamat ”ilmiömäiset” veroleikkaukset, ja niihin nyt asemoidutaan ostamalla osakkeita.

Euroopan komissio julkaisi eilen uusia talousennusteita. Muutokset jäivät pieniksi: talouskasvun odotetaan nyt pääsevän 1,6 %:iin (1,5 %) ja inflaation 1,7 %:iin (1,4 %) kuluvana vuonna. Myös ensi vuodelle pienet revisiot ylöspäin.

Varsinaisia uutisia saatiin eilen melko rajoitetusti, mutta kaikkien mielessä on Trumpin vihjaamat ”ilmiömäiset” veroleikkaukset, ja niihin nyt asemoidutaan ostamalla osakkeita.

Tänään on kalenterissa vilkasta. Euroopasta Iso-Britannian inflaatioluvut tammikuulta, euroalueen teollisuustuotanto joulukuulta ja Q4 BKT:n toinen julkaisu, sekä Saksan ZEW-indeksi. Yhdysvalloista saadaan NFIB pienyritysten luottamusindeksi sekä tuottajahinnat tammikuulta.

Eilinen hyvä riskimomentti on yön aikana hieman hyytynyt Aasiassa ja Euroopan markkinat avaavat eilisille tasoille.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Markkinat tasapainoilevat luvattujen verohelpotusten kanssa
Seuraava
Yellen hieman positiivisempana taloudesta