18.08.2016

  • Yksimielisyys kaukana Fedin johtajistosta
  • Marine Harvest jakaa lisäosingon
  • Jatkamme positiivisena Finnairista


Pääsääntö on melkeinpä se, että Fedin avomarkkinakomitean (FOMC) pöytäkirjat eivät juuri uutta markkinoiden tiedonjanoon tarjoa, mutta eilen tähän saatiin poikkeus. Äänestävät jäsenet olivat viime kokouksessa yllättävän jakautuneita tulevien toimenpiteiden suhteen. Lausunnosta kävi ilmi myös se, että keskuspankki haluaa kerryttää edelleen lisää dataa ennen päätöstä mahdollisesta koron nostosta.

Datariippuvaisuus ei toki ole uusi asia, mutta siitä huolimatta lausunto lisäsi epävarmuutta ja markkinoiden heiluntaa. Yhdysvaltojen valtionlainoja ostettiin ja osakkeita aluksi myytiin mutta päivän päätös nähtiin kuitenkin marginaalisesti plussalla. Dollari heilui normaalia enemmän ja nyt se on heikentynyt euroa vastaan jo yli 1,13 tason.

Muita markkinaliikkeitä: Öljy kolkuttelee jälleen 50 dollarin tasoja. Euroopassa supistuvat riskilisät (Xover) pääsivät jälleen todella lähelle 300 pistettä, mutta näyttää siltä että läpimeno jää taas kerran vain haaveeksi. (nyt 310 ja nousussa). Osakemarkkinoilla Euro STOXX 50 -indeksin yritys breikata 3000 pisteen yli jäi sekin suutariksi, ainakin toistaiseksi.

Talousluvuissa oli eilen välipäivä ja ainoa poimintamme on Iso-Britannian uudet työpaikat, jotka huhti-kesäkuun 172,000 lukemallaan päihittivät odotuksen 150,000. Tässä nyt toki ei ole Brexitin jälkeistä aikaa käytännössä ollenkaan ja siksi tulkinta-arvo jää alhaiseksi.

Taaleri Sijoitusideoiden tuore suosikkiyhtiömme Marine Harvest raportoi Q2-tuloksensa. Tulos oli hyvä, mutta pientä varovaisuuttakin on nähtävissä. Kvartaalitasolla liikevoitto oli yhtiölle sen kaikkien aikojen ennätys, mutta samalla linjassa yhtiön oman tuotantotasopäivityksen kanssa. Noussut lohen hinta tukee. Osinkoa yhtiö maksaa neljännesvuosittain ja tämän kvartaalin osinkoon NOK 3,20 sisältyy NOK 1,10 odottamaton lisäosinko Grieg Seafoodsin divestoinnista. Yhtiö laskee tuotantoennustettaan johtuen ongelmista Iso-Britanniassa sekä Norjassa ja kommentoi tuotantokustannusten olevan nousussa. Kokonaisuudessaan osinkoyllätyksen kanssa menee niukasti positiiviseen laariin ja uskomme osakkeen nousevan tänään ottaen huomioon viime viikkojen nihkeän kurssikehityksen. Odotamme pienen tuotannon ohjauslaskun tukevan lohen hintaa ja siten suunnilleen nollaavan itse itsensä.

Eilinen tulosjulkistaja Finnair sai osakseen ainakin yhden suosituksen laskun tänään, mutta tähdennetään vielä uudestaan, että meidän näkemyksemme pysyy positiivisena. Makroajurit (öljy, jeni, dollari) ovat hienosti linjassa, yhtiö pysyy kasvustrategiassaan järkkymättä, ja tekee vielä uusiakin säästöjä sen tukemiseksi. Osakkeen arvostustaso antaa mahdollisuuden hyvän odotusarvon vetoon tulosparannuksen jatkumisen puolesta.

Aasiassa on menty ilman yhtenäistä suuntaa tai merkittäviä uutisia. Japanin vienti laski heinäkuussa peräti 14 % viime vuoteen verrattuna, mutta se oli vahvistuneen jenin takia jo odotuksissakin. Huolestuttavampaa onkin se, että vahva valuutta ei auttanut tuontia, vaan se laski peräti -24,7 % (odotus -20,0 %). Nikkei onkin -1,5 % paineessa jälleen kerran.

Eurooppa yrittää katkaista parin päivän laskuputken avaamalla puolisen prosenttia plussalle. EKP:n pöytäkirjat klo 14:30 ja jenkeistä saadaan pari kakkoskategorian lukua myöhemmin iltapäivällä.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
(Odotettu) laskupäivä eilen
Seuraava
Briteistä saadaan nyt viimeisiä hyviä datapisteitä?