19.08.2016

  • EKP valmis elvyttämään lisää?
  • Öljy jälleen 50 dollarin päällä
  • Rauhallinen perjantai edessä


Osakkeet saivat tarpeekseen neljän laskupäivän putkesta ja nousivat hieman. Jälleen kerran liike oli Euroopassa suurempi kuin Yhdysvalloissa. Öljy (Brent) jatkoi nyt jo 50 dollarin päälle. Nousua kuun alun pohjista jo yli 20 %. EKP:n pöytäkirjojen sisältö sai korkomarkkinoilla ostoa aikaiseksi ja korot painuivat.

Pari viikkoa sitten analyytikkokunta kirjoitti öljyn siirtyneen ”virallisen määritelmän mukaan” laskumarkkinaan, ja tänään aamulla se onkin jälleen ”nousumarkkinassa”. Melkoista sanaleikkiä, mutta kukaan ei kerro mikä on moisen retoriikan käytännön implikaatio, koska sellaista ei ole.

Fedin vatulointi jatkui, kun Williams meni puolustamaan koronnoston mahdollisuutta ”periaatteessa” (in principle) jopa jo syyskuussa. Miten niin ”periaatteessa”, tekisi mieli kysyä. Näkemyksiltään varsin kaksijakoisen heinäkuun lopun kokouksen jälkeen yksittäisten jäsenten kommentteihin ei juuri nyt kannata laittaa kovin paljoa huomioarvoa. Datariippuvaisuus on virallinen linja, joten sen seuraaminen on (tässäkin tilanteessa) järkevintä. Korot hieman kuitenkin toipuivat Williamsin kommenteista. Ensi viikolla lisää talousdataa, palataan sitten asiaan.

Eilen makrodataa ei Yhdysvalloista saatu, mutta Euroopasta sentään jotain. Iso-Britannian vähittäismyynti meni yli odotusten ja osaltaan kannatteli toivoa talouskasvusta Brexitin keskelläkin. Fakta on kuitenkin se, että heikentynyt punta ei varmastikaan vielä täysmääräisesti näy hinnoissa. Ensi vuoden puolella tilanne alkaa olla toinen ja silloin alkaakin vasta todellinen testi. Toistaiseksi siis sisämarkkinakysyntä vielä ok, mutta emme ole kovin innoissamme tulevasta kehityksestä. Punta nyt eilisen datan tukemana kellotti sille harvinaisen nousupäivän.

EKP:n pöytäkirjat julkaistiin eilen ja ellei sormi nyt aivan liipaisimella ole, niin ainakin varmistin pysyy poissa päältä. Keskuspankki kirjasi seuraavansa markkinaa nyt erityisen tarkasti ja ainakin historiallisesti se on ollut preludi lisäelvytykselle. Huolenaiheet olivat vanhat tutut, eli pankkisektorin tila ja epävarmat näkymät sekä Brexit-riskit.

Tänään on kalenterissa käytännössä tyhjää ja odotamme rauhallista päätöstä viikolle. Aasiassa perjantai on mennyt ilman suurempia kurssiliikkeitä. Eurooppakin avaa eilisille tasoille.

Hyvää helteistä viikonloppua kaikille!

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Markkinat reagoivat Fedin kaksijakoisuuteen
Seuraava
Jackson Hole -viikko ratkaisee lähiaikojen korko-odotukset