02.06.2017

Samu Lang

Samu Lang

Johtaja, salkkuratkaisut
Helsinki
+358 50 422 6334
  • Yhdysvallat vetäytyi eilen Pariisin ilmastonsopimuksesta – ”Let’s make America weak again!”
  • Osakesijoitukset uuteen nousuun vahvan makrodatan tukemana
  • Japanin Nikkei 225 hyppäsi yli 20 000 pisteen rajan ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2015 kesän

Donald Dumb yrittää pysyä vaalilupauksessaan siirtyä aikakoneella 1930-luvulle. Yhdysvallat vetäytyi eilen Pariisin ilmastonsopimuksesta ilman yhtään rationaalista talouskasvuun, työllisyyteen tai US-kansalaisten hyvinvointiin liittyvää selitystä. Liike aiheutti valtavan kansainvälisen vastareaktion ja jätti Yhdysvallat märehtimään yksin oman päätöksensä kanssa. Teslan Elon Musk ja Walt Disneyn Bob Iger erosivat päätöksen seurauksena Trumpin neuvonantajien joukosta. 


US-hallinto ei pysty estämään, eikä juuri vaikuttamaankaan muutokseen (onneksi). Juna on jo kääntynyt. Sähkön tuottaminen ympäristöystävällisillä menetelmillä, kuten aurinkopaneeleilla, on jo nyt monin paikoin kannattavampaa liiketoimintaa kuin fossiilisten polttoaineiden hyödyntäminen. Twiittitsunami sosiaalisessa mediassa osoittaa, että US-yrityssektori ja lähes kaikki osavaltiot ovat vahvasti sitoutuneet päästöjen vähentämiseen. Päätöksen konkreettinen vaikutus kiteytyy mielestäni lähinnä Goldman Sachsin Lloyd Blankfeinin viime yön twiitin jälkimmäiseen osaan:”Today’s decision is a setback for the environment and for the U.S.’s leadership position in the world” 


Sijoittajien käyttäytymiseen päätöksellä ei ollut mitään vaikutusta. Yhdysvaltojen osakemarkkinat nousivat tasaisesti koko päivän uusiin huippuihin ja dollari ei liikkunut juuri mihinkään. Ihmiset ja yrityssektori määräävät maailmantalouden suunnan, ei US-hallinto.

Osakesijoitukset uuteen nousuun vahvan makrodatan tukemana

Yhdysvalloista saatiin eilen rypäs odotuksia vahvempaa talousdataa. ADP-työllisyystilastojen mukaan toukokuussa syntyi selvästi ekonomistien ennusteita enemmän uusia työpaikkoja. Lisäksi valmistavan teollisuuden tilaa kuvastavat ISM-tilastot osoittivat aktiviteetin kiihtyneen ja uusien tilausten nousseen odotuksia enemmän. Indeksin työllisyyskomponentti vahvisti ADP-tilastojen viestiä ja hintojen nousu maltillistui kuukausitasolla. Viime aikoina US-talouden momentti on ollut lievästi hiipumaan päin, joten vahva data tuli tarpeeseen. Riskisijoittajan kannalta ympäristö säilyy suosiollisena. Kasvu jatkuu ja hieman kiihtyy globaalista, inflaatio säilyy maltillisena ja korkotasot pysyvät ennätysalhaalla vielä pitkään

Japanin Nikkei 225 hyppäsi yli 20 000 pisteen rajan ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2015 kesän

Parin päivän ajan heikentynyt jeni on tukenut maan osakemarkkinoiden kehitystä. Pitkän sivuttaisliikkeen jälkeen Nikkei 225 -osakeindeksi hyppäsi yli 20 000 pisteen rajan ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2015 heinäkuun. Jenin ja maan osakemarkkinoiden korrelaatio on hyvin tiivis. Jenin heikentyessä osakkeet nousevat ja päinvastoin. Jenin heikentyminen on myös osoitus riskinottohalukkuuden yleisestä vahvistumisesta kun spekulatiiviset sijoittajat rahoittavat USD tai EUR määräisiä riskipositioitaan jenimääräisilllä lainoilla.


Uskomme, että globaalisti vahvistuvan talousdatan ja jenin heikentymisen myötä riskinottohalukkuus vahvistuu lähipäivien aikana ja osakemarkkinat nousevat.
 

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Pariisin ilmastosopimus, teknojätit ja massiiviset pääomavirrat ihmetyttävät sijoittajia
Seuraava
Yhdysvalloista odotettua heikompaa työllisyysdataa. EKP:n kokous torstaina.
Kai Leppelmeier