01.06.2017

Samu Lang

Samu Lang

Johtaja, salkkuratkaisut
Helsinki
+358 50 422 6334
  • Onko koko muu maailma liittoutumassa Yhdysvaltoja vastaan?
  • FAANGtastic five on vetänyt osakemarkkinoiden nousua
  • Eurooppalainen CVC Capital Partners keräsi ennätysmäärän varoja uuteen rahastoonsa

Donald Trumpin herkkä ego koki kolauksen Euroopan kiertueella, kun muun maailman yhtenäinen rintama asettui Yhdysvaltoja vastaan Pariisin ilmastosopimuksen puolesta ja näkemyksissä maailmankaupassa. Huhujen mukaan Yhdysvallat olisikin vetäytymässä ilmastosopimuksesta Trumpin johdolla ja ilmoitus tastä annetaan tänään tai huomenna. Jo huhut ovat riittäneet siihen, että Kiina ja Eurooppa ovat tehenet oman sopimuksen, jossa he vastapainoksi sitoutuvat kiihdyttämään kehitystä pois fossiilisista polttoaineista ja vahvistamaan entisestään Pariisin sopimuksen päätöksiä. Uusi sopimus julkistettaneen perjantaina.

Uhkaus vetäytyä pois ilmastonsopimuksesta on saanut Yhdysvalloissa myös yritysjohtajat takajaloilleen. Donald Trumpin neuvonantajana toimiva Elon Musk ilmoitti jättävänsä epäkiitollisen tehtävänsä välittömästi, mikäli ko. päätös tehdään.

Uhkaus vetäytyä pois ilmastonsopimuksesta on saanut Yhdysvalloissa myös yritysjohtajat takajaloilleen.

Maailmanpolitiikan näkökulmasta tilanne on poikkeuksellisen. Trumpin käytös on johtamassa yhtenäisen rintaman vahvistumiseen Euroopassa sekä Euroopan ja Kiinan suhteiden nopeaan lämpenemiseen (tullikiistat jo unohdettu?). Samalla molemman edellä mainitut ärsyttävät venäläisiä vietävästi. Eihän tässä näin pitänyt käydä!

Sijoitusmarkkinat ovat itse asiassa ottaneet edellä kuvatun sekoilun positiivisesti vastaan. Aasiassa osakekurssit ovat nousussa ja Eurooppaan ennakoidaan varovaisen positiivista avausta. Näemme edelleen euroalueen osakemarkkinoiden tuottopotentiaalin Yhdysvaltoja parempana.

Trump –rallin hiipuessa osakemarkkinoilla globaalit teknojätit jyräävät. ”FAANGtastic” five -osakkeiden, Facebook, Apple, Amazon, Netflix ja Google, osakekurssit ovat nousseet rajusti vuodenvaihteen jälkeen ja vetäneet perässään koko toimialaa ja edelleen osakemarkkinoita laajemminkin. Vanhempien tieteen harjoittajien mieliin on palannut vuoden 2000 teknokupla. Merkittävin ero on kuitenkin siinä, että nyt syntyy tulosta ja tässä valossa hinnoittelukertoimet ovat varsin kohtuulliset. Vuonna 2000 spekuloitu ”internet” vallankumous on käynnissä nyt. Vaikka kaikki ovat kanssamme samaa mieltä, suosimme edelleen teknosektorin osakkeita globaalisti.

Kyseessä on varainkeruun Euroopan ennätys.

Pääomasijoittaja CVC Capital Partners keräsi uuteen rahastoonsa 16 miljardia euroa. Kysyntää olisi ollut 25-30 mrd. eurolle, mutta kapasiteettisyistä tyydyttiin vähempään. Kyseessä on varainkeruun Euroopan ennätys. Hyvä osoitus siitä, että markkinoilla liikkuu edelleen valtavasti pääomia, jotka etsivät kotia poikkeuksellisen alhaisten korkojen ympäristössä. Uskomme, että rahavirrat kulkeutuvat edelleen vaihtoehtoisiin kohteisiin, mutta myös osakemarkkinoille. Pysymme osakeallokaatiossamme lievässä ylipainossa.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Uutisköyhä päivä markkinoilla
Seuraava
Maailmanpolitiikan tasapaino muuttui pitkäksi aikaa ja osakemarkkinat nousivat uusiin huippuihin
Samu Lang