04.01.2016

Levottomuus kasvaa idässä

· Uusi vuosi liikkeelle synkästi

· Kiinan kaupankäynti keskeytettiin

· Öljy saudeista huolimatta rauhallinen

Markkinat

Hyvää huomenta ja uutta vuotta,

Uusi pörssivuosi on startannut ja vuoteen lähdetään, jos mahdollista, aiempaakin epäselvemmissä tunnelmissa. Menneistä vuosista poiketen tänä vuonna ei ole tarkoitus hermoilla pankkikriisiä tai pankkijärjestelmän kestävyyttä. Makrohuoletkin ovat siirtyneet Euroopasta enemmän Aasiaan. Tästä saatiinkin heti esimakua; Kiinan PMI jäi ennusteista (48.2 vs. 48.9) ja osakemarkkinat laskivat voimalla Aasiassa. Kiinan osakemarkkinoilla kaupankäynti keskeytettiin liian voimakkaan liikkeen vuoksi ja indeksi päätyi lopulta -7 % muutokseen. Ei aivan miellyttävin vuoden avaus osakemarkkinoilla tällä kertaa.

Ja nousevan auringon suunnassa tapahtuu muutakin. Geopoliittinen levottomuus alkaa nostamaan itseään jälleen lähi-idässä, jossa saudit katkaisivat diplomaattiset suhteensa Iranin kanssa. Taustalla on viime viikolla tapahtuneet shiia muslimien teloitukset, jotka johtivat aggressiivisiin mielenosoituksiin Iranissa saudeja vastaan. Viikonlopun uutisten valossa tunnelma maiden välillä on erittäin kiristynyt ja mahdollista konfliktiakaan ei voi sulkea pois. Mikäli kriisi leviää ja johtaa laajempaan konfliktiin, on syytä muistaa, että kyseessä on alueen kaksi sotilaallisesti voimakkainta valtiota. Näin ollen kriisillä tulisi olemaan myös globaaleja vaikutuksia. Eikä vähiten öljyn tuotannon näkökulmasta. Öljy on kuitenkin reagoinut vielä tänä aamuna suhteellisen rauhallisesti ollen ylös noin prosentin.

Isoja asioita tämän vuoden osalta tulenevat olemaan inflaatio, raaka-aineiden hintakehitys ja Aasian talouskehitys. Kaikki mainitut asiat ovat totta kai kytkettynä toisiinsa, mutta myös omia irrallisia tekijöitä, joista voi syntyä markkinoille elämää suurempia asioita. Läntisellä pallonpuoliskolla talouskasvu kehittynee suotuisasti, minkä vuoksi inflaatiokehitys on oleellista korkopolitiikan näkökulmasta. Ja suuri kysymys on, pystyykö läntinen talouskasvu kompensoimaan hidastuvaa kasvua Aasiassa. Koska aamukatsaus on vuoden ensimmäinen, on hyvä tähän hyvä lisätä viime vuoden osakemarkkinoiden voittaja ja häviäjä: Venezuela +308 % ja Kazakstan -56 %, suuremmista markkinoista joita yleensä seurataan: Japani +8.9 % ja Brasilia -48 %. Suomalaisista osakkeista Incap +339.6 % ja SSAB -51.4 %. Nämä muistutuksena, että valinnoilla on merkitystä.

Stora Enso luopuu paperitehtaasta Brasiliassa

Uudenvuodenaattona julkaistun tiedotteen mukaan Stora Enso myy 80 % omistuksensa aikakausilehtipaperia tuottavasta Arapotin tehtaasta. Kauppahinta on 21 miljoonaa euroa ja Stora Enso kirjaa kaupasta noin 27 miljoonan euron kertaluonteisen tappion viime vuoden viimeisen neljänneksen tulokseen. Kauppa vähentää Stora Enson nettovelkaa noin 18 miljoonalla eurolla.

« Takaisin: Päivän polttavat

Seuraava
Kiina ja Lähi-itä keskusteluissa