05.01.2016

Kiina ja Lähi-itä keskusteluissa

· Heikoin avaus sitten 1932

· Öljy hermoilee

· Volkswagenille haaste Yhdysvalloista


MARKKINOISTA

Hyvää huomenta,

Osakemarkkinat avasivat historiallisen heikosti pörssivuoden. Ensimmäinen pörssipäivä oli Yhdysvalloissa heikoin sitten vuoden 1932. Osakemarkkina avasi Yhdysvalloissa heikosti, mutta paransi hieman kulkuaan iltaa kohden, minkä ansiosta Euroopassa markkinat avaavat ylös reilun prosentin verran. Puheissa ovat eilisessä katsauksessamme mainitut Kiinan talouskasvu ja Lähi-idän kriisiytyminen. Kiinan osalta tilanteeseen ei tullut uutta viime yön aikana mutta keskustelu Lähi-idästä käy voimakkaana. On hyvä muistaa, että nykyisellä öljyn hinnalla Saudi-Arabian valtiontalous on kestämättömässä tilanteessa. Tämän vuoksi tilanteen kehityspolut eivät välttämättä ole pelkästään ulkopoliittisia vaan mukana on varmasti paljon myös sisäpolitiikkaa mukana. Tämän vuoksi tilanteen analysointi on erittäin vaikeaa tässä vaiheessa ja ainoa helppo tie seurata tilannetta on katsoa öljyn hintaan. Eilinen öljyn hintakehitys oli erittäin hermostunutta vaikka päiväliike oli vaatimaton, päivän sisällä hinta liikkui yli 5 %:n haarukassa. Tälle aamulle öljyn avasi suunnilleen eilisille tasoille.

NOKIA

Nokia ilmoitti eilen odotetusti, että noin 80 % Alcatel-Lucentin osakkeenomistajista on hyväksynyt osakevaihtotarjouksen. Fuusion etenemisen edellytyksenä oli, että yli puolet Alcatel-Lucentin omistajista hyväksyy tarjouksen ja näin ollen Nokia jatkaa loppujen osakkeiden hankintaa kunnes sillä on lunastusoikeuden vaatimat 95 % osakekannasta.

VW

Kiehunta päästöskandaalin ympärillä otti eilen uusia kierroksia kun USA:n oikeusministeriö haastoi VW:n oikeuteen laittomien laitteiden asentamisesta 600 000 autoon. Kyseessä on siviilikanne, mutta ministeriö tutkii myös mahdollisuutta rikosoikeudelliseen syytteeseen Clean Air Actin rikkomisesta. Teoreettinen maksimirangaistus voi olla jopa 37 500 dollaria autolta eli yhteensä huimat 90 miljardia dollaria.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Levottomuus kasvaa idässä
Seuraava
Rauhoittumisen merkkejä ilmassa