06.06.2016

  • Tuoreet gallupit britteinsaarilta kirvoittavat otsikoita
  • USA:n työllisyysraportti perjantailta reippaasti alle odotusten
  • Yellen äänessä tänään

Markkinat jäivät perjantain jälkeen varsin mielenkiintoiseen tilaan ja viikonloppuna uutisia on tullut lisää. Kun kaikki niputetaan yhteen, niin riskisentimentti on ottanut askeleen heikompaan suuntaan.

Yhdysvaltojen uusien työpaikkojen määrä toukokuussa julkaistiin perjantaina ja odotuksista (160k) jäätiin harvinaisen dramaattisesti 38k toteumalla. Myös maalis- ja huhtikuuta reivattiin alas yhteensä 59 000 työpaikalla. Toukokuun lukuun vaikuttaa toki hieman Verizonin lakko (lakkolaiset lasketaan näissä luvuissa työttömiksi), mutta vain hieman.

Dollari heikkeni kertarysäyksellä pari figuuria 1,115 tasolta 1,135 tuntumaan ja odotukset Fedin nostoista kesän aikana väljähtyivät kuin IPA Helsingin helleauringossa. Turvasatamia hamuttiin ja jenkkien 10-v korosta hävisi 10 pistettä muutamissa minuuteissa.

Muukin makrodata perjantailta oli vaisua. Heikkoa teollisuuden kehitystä jenkeissä sitkeästi kompensoinut palveluala niiasi ISM-tilastojen mukaan toukokuussa. Markkinat odottivat 55,3 pistettä ja saivat vain 52,9.

Lisää makroa: Iso-Britannian ostopäällikköindeksit jäivät odotuksista ja eihän siellä koronnostoista ole edes puhuttu vähään aikaan. Euroalueen vähittäismyynti jäi myös huhtikuun osalta nollille +0,4 %:n odotuksista huolimatta.

No Hesari sentään kirjoitti viikonloppuna että Suomen talous kuplii jo kivasti. En tiedä sitten viitattiinko kuplajuoman kulutukseen.

Iso-Britanniassa julkaistiin viikonloppuna televisiokanava ITV:n teettämä gallup euroerosta ja se kertoi tilanteen jatkuvan kireänä: 45 % vastaajista kannatti eroa EU:sta, 41 % vastusti sitä, ja 11 % kertoi olevan vielä kahden vaiheilla. Vedonlyöntimarkkina hinnoittelee ”brexitin” todennäköisyydeksi nyt hieman alle 30 %.

Nordea kerää kyseenalaista palstatilaa lehdistössä panamasähläyksien ympärillä. Yhtiön venäläisiä johtajia on liitetty veronkiertoon ja varojen siirtämiseen Panaman kautta Venäjälle. Näkemyksemme mukaan Nordean osakkeessa on jo erittäin suuri määrä mörköjä hinnoiteltuna.

Stora Enso kertoi jälleen yhden paperitehtaan sulkemisesta, tällä kertaa Kiinasta. Yhtiö myi tehtaan kiinalaisille käteiskaupalla 240 meur hinnalla (0,30 eur per osake), josta se buukkaa 180 meur liikevoittoa Q2:lle. Tehtaan tuloskontribuutio on ollut käytännön nolla. Strategian mukainen jämerä liike. Positiivista.

Tänään sulatellaan lähinnä perjantain ja viikonlopun uutisia. Kalenterissa on makrolukuja vain vähän. Fedin Yellenin viimeinen puhe ennen avomarkkinakomitean kokousta tulee ansaitusti keräämään päähuomion klo 19:30 Suomen aikaa. Miten Yellen kommentoi vaisuja työmarkkinalukuja? Voiko keskuspankin johtaja muuttaa stanssiaan yhden heikon luvun perusteella merkittävästi? Markkinoiden (lue: korkofutuurit) mielestä voi.

Aamun kurssiliikkeet sekä Aasiassa että vanhalla mantereella ovat vaatimattomia. Yelleniä odotellaan.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Draghi pelasi EKP:n hetkeksi sivurooliin
Seuraava
Yellen laittoi asiat mittasuhteisiin