03.06.2016

  • Ei muutoksia rahapolitiikkaan
  • Inflaatioennusteet hieman yllättäen ennallaan
  • Lisäleikkaus talletuskorkoon on yhä korteissa


EKP ei odotetusti tehnyt muutoksia rahapolitiikkaansa. Draghi piti myös kielen keskellä suuta kommentoidessaan talouden ja inflaation kehitystä. Markkinat ottivat viestin vastaan käytännössä ilman mitään liikkeitä, eli Draghi onnistui mainiosti.


Yllättävin osuus oli mielestämme se, että inflaatio-odotuksia ei olennaisesti nostettu siitä huolimatta että öljyn hinta on noussut merkittävästi sitten EKP:n maaliskuun kokouksen. Talouskasvuennustetta nostettiin 2016 osalta 1,6 prosenttiin (1,4 %). Vahvat Q1 BKT luvut ruokkivat optimismia, mutta pidemmällä aikavälillä varovaisuus jopa lisääntyi: 2018 ennustetta laskettiin 1,8 prosenttiin (1,7 %). Pikku säätöä siis, ei merkittäviä muutoksia.


Yrityslainojen osto-ohjelma (CSPP, Corporate Sector Purchase Program) alkaa 8.6. ja TLTRO II 22.6. Mitään vetoja sen puolesta, että korot lyhyellä aikavälillä nousisivat, ei kannata salkussa nyt pitää. Jos korkopiikkejä näkyy, niin kannattaa mieluummin pitää ostonappulaa aika herkässä.


Muuten Draghi peräänkuulutti tuttuun tapaansa aitoja rakenteellisia muutoksia poliitikoilta ja puolusti negatiivisten korkojen positiivista vaikutusta talouskasvuun ja inflaatioon. Saahan sitä poliitikoilta kaikenlaista toivoa, mutta odottavan aika saattaa käydä pitkäksi.


Johtopäätös tästä kaikesta on se, että EKP jätti tarkoituksella oven sepposen selälleen lisäelvytykselle ja heittäytyi toistaiseksi sivurooliin. Draghi painotti huolellisen analyysin merkitystä jo tehtyjen toimien suhteen, eli ennen aivan vuoden loppua tuskin nähdään talletuskorkoa laskettavan nykyisestä -0,40 prosentista. Markkinat hinnoittelevat tällä hetkellä leikkausta joulukuuhun mennessä noin 30 % todennäköisyydellä.


Toinen eilisen päätapahtuma OPEC:in kokous sujui yllätyksettä, eikä tuotannonleikkauksista sovittu mitään. Ei sitä oltu oikeasti odotettukaan, koska öljyn hinta ei esittänyt minkäänlaista kunnon yritystäkään alaspäin.


Todennäköisyyksistä puheenollen: Brexitin mahdollisuutta tullaan puntaroimaan taas aktiivisesti nyt kun EKP on alta pois. Tällä hetkellä sille hinnoitellaan noin 25 % mahdollisuutta.


Tänään markkinoilla fokuksessa klo 15:30 jenkkien virallinen kuukausittainen työllisyysraportti viralliselta nimeltään ”Change In Non-Farm Payrolls”, eli kavereiden kesken ”maksukääryleet”. Työllisyysraportin tärkein implikaatio tulee olemaan miten se vaikuttaa koronnostojen uudelleenhinnoitteluun. Muuta agendalla: USA:n palvelualojen ISM klo 17:00 ja Markitin PMI:t euroalueelta klo 11:00 ja USA:sta klo 16:45.


« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
EKP:n kokous tänään
Seuraava
Lähtölaskenta Brexit-äänestykseen etenee