16.11.2016

  • Korkojen nousu tauolla
  • Yhdysvalloissa osakkeet kaikkien aikojen huippuunsa
  • Suomi-yhtiöistä tapetilla Nokia, Stora Enso ja Fortum

Korkojen rauhoittuminen antoi osakkeille tilaa hieman nousta ja noususta kehkeytyikin laaja-alaista. Dollarille 1,07 taso alkaa vaikuttaa vaikealta läpäistä. Yhdysvalloissa S&P 500 kokonaistuottoindeksi kiipesi jälleen kaikkien aikojen huippuunsa.

Trumpin vaalivoiton aiheuttama epävarmuus kesti siis muutaman tunnin. Brexitin suhteen se kesti pari päivää. Muistettaisiinkohan nyt hetken aikaa se, että yksittäiset tapahtumat eivät ratkaise markkinoiden suuntaa isossa kuvassa?

Öljy nousi eilen, kun toiveet OPEC:in tuotannonleikkauksista nostivat päätään. Joidenkin lähteiden mukaan leikkaus voisi tapahtua vielä tämän kuun puolella. No, näitä juttujahan nyt on tullut ja mennyt. Edelleen mennään sekä Brentissä että WTI:ssä selvästi alle 50 dollarin tasojen kuitenkin.

Makrossa Saksan Q3 BKT jäi hieman odotuksista, mutta naapurimaat Ranska ja Italia kompensoivat ja saivat euroalueen kasvun pysymään odotetulla +1,6 % (YoY) uralla. USA:n vähittäismyynti kehittyi vahvasti: lokakuun kasvu +0,6 % oli tuplat odotuksiin nähden.

Warren Buffet jutteli eilen ostaneensa lentoyhtiöiden osakkeita ja eiköhän Taaleri Sijoitusideoiden Finnairin eilinen nousu (+4,7 %) voitane laittaa suurelta osin sen piikkiin. Näkemyksemme on, että osake on niin edullinen, että kannattaa olla mukana katsomassa miten yhtiön kasvustrategian käy.

Nokian osakkeeseen (-3,8 %) kohdistui voimakasta myyntiä yhtiön CMD:n jälkeen. Ensi vuoden näkymät eivät markkinoita miellyttäneet. Networksin kannattavuusohjeistus (ei-IFRS-liikevoittomarginaali 8-10 %) jäi odotuksista (n. 10 %). Verkkomarkkinan kasvuodotus -2,2 % oli linjassa odotusten kanssa. Synergiatavoitteet (Alcatel-Lucent) jätettiin ennalleen. Yhtiö ilmoitti aloittavansa omien osakkeiden ostot.

Talousdataa saadaan tänään lähinnä Yhdysvalloista: teollisuustuotannon odotetaan kehittyneen hyvin ja NAHB:n asuntorakentajien luottamusindeksin pysyneen hyvällä tasolla.

Suomalaisista yhtiöistä Fortum järjestää pääomamarkkinapäivän (CMD) tänään. Ennakkotiedotteen mukaan merkittäviä strategisia muutoksia ei ole tulossa ja taloudelliset tavoitteetkin ovat muuttumattomat. Huomenna vuorossa Taaleri Sijoitusideoiden Stora Enso, joka pitää CMD:n Lontoossa. Odotamme uutisia etenkin Beihain tehtaan tilanteen edistymisestä ja tulevasta (aiempaa omistajaystävällisemmästä, kassavirtaperusteisesta) osinkopolitiikasta.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Valtionlainat juuri nyt pois muodista, mutta muista keskuspankit
Seuraava
Pieni hengähdystauko markkinoilla