01.06.2016

  • Kiinan tuoreet PMI:t julkaistiin – elvytystä korteissa?
  • Fedin nosto-odotukset hieman alas
  • Brexit-riski aiheutti hieman värinää

Markkinoilla huristeltiin edelleen pintakaasulla vaikka jenkit ja britit palasivat pitkältä viikonlopulta ja eilen se ei riittänyt kurssinousuihin. Indeksit laskivat Euroopassa reilut puoli prosenttia. Yhdysvalloissa jäätiin lähes nollille. Riskilisät leventyivät hieman. Dollari jatkaa melko vahvana euroa vastaan aivan 1,11 pinnassa.

Euroalueen inflaatio oli toukokuussa odotetusti -0,1 %. Tai siis deflaatio jos asioista niiden oikeilla nimillä puhutaan. Pohjainflaatio oli toukokuussa 0,8 %. EKP tulee pitämään hihat käärittyinä vielä pitkään.

Fedin koronnosto-odotukset ja valtionlainakorot laskivat eilen hieman, kun Yhdysvalloista saatiin heikohkoja alueellisia teollisuuden luottamuslukuja. Tänään saadaan viralliset valtakunnalliset ISM-indeksit.

Päivän positiivisesta vastasi jenkkikuluttaja: yksityinen kulutus kiihtyi huhtikuussa tasan prosentilla, eli selvästi odotuksia (+0,1 %) enemmän. Näkemyksemme on ennallaan: jenkkien BKT-kasvu tulee yllättämään ripeydellään loppuvuoden aikana.

Kiinan tehdasteollisuuden kehityksestä saatiin yöllä tuoretta dataa. Lukujen valossa Q2 talouskasvu ei näytä mitenkään erityisen valoisalta. Caixinin PMI jatkoi toukokuussa 50 pisteen alla, eli supistumista indikoivalla tasolla. Huhtikuun 49,4 pisteestä laskettiin nyt 49,2 pisteeseen. Suurempia yhtiöitä painottava virallinen PMI oli 50,1 – ei muutosta huhtikuuhun. Kasvua ylläpitäneessä rakennusteollisuudessa on ylikapasiteettia ja pankkien luottotappioriskit ovat koholla. Elvytystä odotellessa. Ei tarvinne odottaa pitkään.

Aasiasta muuta: Abe ilmoitti odotetusti arvonlisäveron korotusten lykkäämisestä yli kahdella vuodella vuoteen 2019.

Brittien lehdistöstä poiminta: The Guardian julkaisi gallupin, jonka mukaan eroa kannattavien osuus olisi voimakkaasti noussut. Tässä kannattaa nyt muistaa, että äänestysprosentti tulee jäämään erittäin alhaiseksi ja että markkina hinnoittelee erolle edelleen vain noin 20 % todennäköisyyttä. Punta joka tapauksessa hieman heikkeni.

Stora Enso aamun otsikoissa: yhtiö myi aikakausilehtipaperitehtaan Saksassa 23 miljoonalla eurolla ja kirjaa kaupasta noin 15 miljoonan euron tappion. Lisäksi DNB nosti Storan osakkeen ”OSTA”-suositukseen.

Tänään em. Yhdysvaltojen ISM:n (klo 17:00) lisäksi euroalueen ostopäällikköindeksit klo 11:00 ja brittien vastaavat klo 11:30. Myöhemmin illalla Fedin Beige Book talouskatsaus. Markkinat avaavat eilisille päätöstasoille.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Kesäkuu kääntää uuden lehden
Seuraava
EKP:n kokous tänään