16.02.2017

  • Korkomarkkinat fokuksessa - Fedin nosto-odotukset koholla
  • Jenkki-inflaatio rykäisi lähes tasokorjauksen
  • Osakkeet jatkavat korkealla ja vola alhaalla

Jenkkien kymppivuotinen flirttailee jälleen 2,50 % tason kanssa saatuaan vahvan kimmokkeen ylös tuoreista inflaatioluvuista. Vuositasolla kuluttajahintainflaatio oli vakuuttava +2,5 % (aik. 2,1 %). Korot nousivat myös Euroopassa. Saksan 10-v menee nyt 0,38 %:ssa.

Fedin nosto-odotukset ovat luonnollisesti myös nousseet, ensin Yellenin talouskasvun vahvuutta indikoineiden kommenttien ja eilen inflaatiolukujen takia. Maaliskuun noston todennäköisyys on muutamissa päivissä kivunnut alle 30 % tasolta yli 40 % tasolle. Viimeisimpänä haukkana esiintyi eilen Dudley, joka sanoi odottavansa Fedin nostavan ”lähikuukausien aikana”.

Osakkeet jatkoivat myös nousutunnelmissa. Euroopassa ja Yhdysvalloissa nähtiin noin puolen prosentin nousupäivä eilen. Pankki- ja finanssisektorin osakkeet erityisen vahvoina. Useita päiviä putkeen vahvistunut dollari kävi hetkellisesti yrittämässä jo 1,05 tasolle.

Makrodatassa eilen myös Yhdysvaltojen vähittäismyynti, joka kasvoi tammikuussa 0,4 % (odotus 0,1 %). Teollisuustuotanto sen sijaan supistui tammikuussa yllättävästi -0,3 % (0,0 %). Euroopasta ei saatu eilen merkittäviä talouslukuja.

Euroalueella huomio kiinnittyi Iso-Britannian työllisyysraporttiin, jonka mukaan markkina edelleen kiristyy. Työttömien määrä laskee, mutta palkat eivät nouse ainakaan aivan kovimpien odotusten mukaista tahtia. Rahapolitiikan kiristämiselle ei siis ainakaan akuuttia tarvetta mielestämme ole.

Uuteen päivää startataan rauhallisissa tunnelmissa. Aasiassa osakeindeksit ovat vain muutamien kymmenyksien liikkeessä. Kiinassa on pientä nousua, Japani puolisen prosenttia miinuksella pitkälti vahvistuneen jenin ansiosta. Päivän lukujärjestyksessä on EKP:n edellisen kokouksen pöytäkirjat, Ranskan Q4 työllisyysdata, USA:n uusien asuntojen aloitukset ja rakennusluvat sekä Philly Fed –indeksi, joka mittaa teollisuuden sentimenttiä.

Keskuspankkiireja äänessä vino pino sekä Fediltä että EKP:lta. Liikehdintä korkomarkkinoilla jatkunee pontevana.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Yellen hieman positiivisempana taloudesta
Seuraava
EKP kertoi poikkeusten ostoihin olevan mahdollisia