22.05.2018

  • USA:n ja Kiinan kauppasotapuheet hyllylle – osakkeet tästä hieman ylös
  • Suomen terveydenhuoltosektorilla liikehdintä jatkuu
  • Huomenna toukokuun ostopäällikköindeksit

Viikonloppuna saadut hyvät uutiset Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppaneuvotteluista ja niiden myötä kauppasodan jääminen hyllylle sai osakemarkkinat nousuun ja dollarin vahvistumaan. Korkomarkkinoilla Italia jatkaa otsikoissa, kun maan lainoja ollaan myyty kovalla kädellä hallitusohjelman sisällön takia. Ohjelma on taattua populistilaatua, eli menoja lisätään ja veroja lasketaan. Italian 10-v korko oli kuun alussa vielä noin 1,7 % ja nyt lähennellään jo 2,4 % tasoja. Samalla EKP:n ostojen määrä on laskussa, joten lisänousujakaan ei voi sulkea pois.

Euron viimeaikaista heikentymistä dollaria vastaan voitaneen pitkälti tulkita Italian poliittisten kuvioiden ”ansioksi”. Toki euroalueen makrodatan kehitys on laajemmaltikin ollut vaatimatonta. Jos jotain positiivista Italiasta, niin ehdotus hallitusohjelmaksi ei ainakaan suoraan kyseenalaista Italian euroalueen jäsenyyttä, eli liiraa ei sentään olla hamuamassa takaisin.

Monilta muilta osin uusi poliittinen ohjelma on monilta osin vastoin EU:n sääntöjä ja periaatteita ja tulee varmasti entisestäänkin lisäämään epävarmuutta euroalueella. Konkreettinen esimerkki on ns. mini-BOT:it, joita valtaan astumassa oleva hallinto suunnittelee lanseeraavansa. Mini-BOT:it olisivat käytännössä valtion velkasitoumuksia, joita se voisi eurojen asemesta käyttää hoitaakseen velkaansa eri sidosryhmille ja jotka vastaavasti kelpaisivat maksuvälineenä takaisin valtiolle. Uuden hallinnon mukaan järjestelmä ei lisäisi maan velkataakkaa, mutta mielestämme ristiriita sen kanssa, että euroalueella vain EKP saa printata rahaa, on vähintäänkin kyseenalainen. Järjestelmä olisi näkemyksemme erittäin altis lisäämään Italian de facto velkataakkaa, joka nykyiselläänkin on jo noin 130 % BKT:sta.

Näkemyksemme on, että nykyisellä hallitusohjelmalla ei voida ainakaan kovin kauaa mennä, koska julkinen alijäämä paisuisi kestämättömäksi. Tämä tulee väkisinkin rajoittamaan yltiöpäisimpien vaalilupausten toteuttamista. Populistien ideologiat eivät tälläkään kertaa ole markkinavoimia vahvempia. Näytelmästä tosin tulee pitkä, eli vielä ei ole aika rakentaa positioita nousseiden valtionlainakorkojen tai laskeneiden osakemarkkinoiden kääntymisten puolesta.  

USA:n ja Kiinan kauppasuhteiden ainakin toistaiseksi rauhoituttua Iranin pakotteista saataneen seuraava geopoliittinen markkinateema. USA:n ulkoministeri Pompeo puhui eilen Iranin kohtaavan ennätyskovat talouspakotteet, mikäli se ei ala merkittävissä määrin tekemään yhteistyötä maan ydinohjelman ja ohjustestien lopettamisen suhteen. Iranin tilanne on tukenut öljyn hintaa.

Makrokalenterista ei ollut eilen uutisoitavaksi asti. Tänään mm. Nokian Renkaiden kannalta mielenkiintoiset Venäjän reaaliansiot ja vähittäiskauppaluvut. Huomenna on viikon ”pääpäivä”, kun toukokuun ostopäällikköindeksejä julkaistaan USA:sta, euroalueelta ja Japanista.

Euroalueen terässektorille saatiin eilen EU:lta positiivista, kun se kertoi harkitsevansa vastatulleja USA:n teräkselle ja alumiinille, mikäli se ei helpotuksia omalle tavaralleen jenkkien rajalla. Kesäkuussa tiedetään asiasta tarkemmin.

Suomen terveydenhuoltosektorilla yritysjärjestelyt jatkuivat eilenkin, kun pääomasijoitusyhtiö EQT myi loputkin Terveystalon osakkeensa (11,3 % yhtiöstä) suomalaisille ankkurisijoittajille. Suurimman siivun (6 % yhtiöstä) EQT:n osakkeista osti  perheyhtiö Rettig, joka nousee 16,5 % omistuksellaan Terveystalon toiseksi suurimmaksi omistajaksi ja näin jatkaa transformaatiotaan monialaisesta teollisuusyhtiöstä kohti dynaamista sijoitusyhtiötä. Omistuksen keskittyminen yhä vahvemmin kotimaisille ankkurisijoittajille (mm. Varma, Rettig, Hartwall Capital) sai Terveystalon osakkeen eilen 2,6 % nousuun.

(Eilen oli iso nippu kansallisia markkinoita kiinni, joten ao. markkinataulukon osalta kaikki rivit eivät ole vielä päässeet mukaan osakemarkkinan eiliseen nousuun.)

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Ristiriitaisia uutisia sekä Italiasta, että kauppasodasta
Seuraava
Kertaalleen hyllytetty kauppasotateema palasi seuraavana päivänä