18.05.2018

Miikka Kuusi

Miikka Kuusi

Head of Trading desk, Investment Desk, Arvopaperinvälitys
Sijoitustoiminta - Markets
Helsinki
+358 46 714 7153
  • Italian populistipuolueet pääsemässä sopuun hallitusohjelmasta
  • Raakaöljy nousi yli 80 dollarin
  • Suomen Terveydenhuoltoyhtiöissä yritysjärjestelyjä 

Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppaneuvotteluista ei vieläkään konkreettisia sopimuksia, mutta illan uutisoinnissa saimme Kiinan suunnalta rohkaisevamman viestin, kun uutisten mukaan varapääministeri Liu olisi ehdottanut tuonnin kasvattamista Yhdysvalloista kauppavajeen pienentämiseksi. Ehdotus on ollut Trumpin toivelistalla kauppaneuvottelujen suhteen, mutta silti hänen viestinsä eiliseltä oli pessimistinen neuvotteluiden lopputuloksesta. Yhdysvaltojen osake- ja korkomarkkinoilla liikkeet olivat eilen maltillisia; S&P500 -indeksi päätyi -0,09 % laskuun ja 10-vuotisen valtionlainan korko jatkoi pienessä nousussa 3,112 %:iin. 

Euroopassa osakemarkkinoilla oli laaja-alaista nousua suurimpien pörssien ollessa vajaan prosentin nousussa. Myös Euroopan korot olivat pienessä nousussa, joskin liikkeet olivat hyvin maltillisia mitä pessimisti voisi pitää yllätyksenä huomioiden uutisoinnin erityisesti Italian poliittiselta rintamalta. Maan populistipuolueet Viiden tähden liike ja Pohjoinen Liiga ovat pääsemässä sopuun hallitusohjelmasta, mikä nostaa huolia jo entuudestaan velkaisen maan tulevaisuudesta. Positiivisena uutisena voi kuitenkin pitää sitä, että keskiviikkona markkinoita säikäyttäneestä 250 miljardin lainojenleikkausehdotuksesta ollaan luopumassa. 

Raakaöljyn Brent-laadun hinta kävi eilen ensimmäistä kertaa pitkään aikaan yli 80 dollarin barrelilta ja osa sijoittajista on jo siirtynyt valikoimaan tankkauspaikat hyvin valikoidusti. Myös uutisoinnissa on nähty jälleen kommentteja jopa sadan dollarin tasosta. Viime aikoina hintaa ovat nostaneet erityisesti geopoliittiset uutiset Iranista ja OPEC -maiden tuotannonleikkaukset. Alkuvuoden aikana öljyn hinta on noussut n. 20 % ja viime kesän pohjista 80 %. Energia-sektori onkin esimerkiksi Yhdysvalloissa ollut parhaimpia sektoreita Q1-tuloskaudella. Samaan aikaan öljyä raaka-aineena käyttäville yhtiöille kustannukset ovat nousussa ja en yllättyisi jos Q2 tai Q3 tulosjulkistuksen yhteydessä selitellään heikkoa kvartaalitulosta yllättävästi kohonneilla raaka-ainekustannuksilla. 

Suomen terveydenhuoltomarkkinoilla on ollut pari kiireistä päivää; ensin ystäväni  jalkapallojoukkueestamme joutui kuvauksiin ympäri pyörineen nilkan takia, sen jälkeen Terveystalo vahvisti ostavansa Attendolta Suomen terveyspalvelut ja viimeisimpänä Financial Times kertoi Private equity -yhtiö CVC:n ostavan valtaosan Mehiläisestä. Terveystalon Attendo-osto siivitti osakkeen jälleen IPO-hinnan tasolle 9,76:een ja tänä aamuna osakkeessa on käyty kolkuttelemassa jo 10 euron tasoa. 

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Korkomarkkinat sijoittajien huomion keskipisteenä
Seuraava
Italian tuhlaajapoikien valtaannousu riski, mutta realiteetit tulevat nopeasti vastaan