22.11.2018

  • USA:n markkinat tänään kiinni (Thanksgiving)
  • EU:n Moscovici ei vieläkään tiukentanut komission linjaa Italiaa vastaan
  • Markkinaliikkeet jäänevät tänään vaisuiksi ja makroakin vain vähän

Talousdatassa oli fokuksessa eilen USA:n kestokulutus- ja investointitavaratilaukset, jotka jäivät odotuksista mutta vain hieman. Luvut ovat aika hyvin linjassa näkemystemme kanssa siitä, että talouskasvu hidastuu, mutta ei se äkillisesti taantumaan putoa.

Markkinaliikkeitä voi katsella alta taulukosta. Pari päivää kestänyt ruma lasku katkesi. USA:n osakkeet jäivät helpottavasti plussalle, mutta samalla päivän alimmille tasoilleen. Sama kulmakerroin näyttäisi jatkuvan Euroopassa markkinan avattua puolisen prosenttia miinukselle. Italian korot laskivat eilen huolimatta huonosta kotimaisesta valtionlainakysynnästä.

Markkinaliikkeistä onkin helposti luettavissa, että Italian populistijohdon taloudellinen agenda ei herätä luottamusta edes omien riveissä. Poliittinen agenda (lue: ”EU suksikoon kuuseen, me hoidamme itse omat asiamme”) ei saa tukea konkreettisesta taloudellisesta käyttäytymisestä. Italian valtionlainojen kysyntä italialaisten yksityisen sektorin keskuudessa on nimittäin valunut ennätysalhaiselle tasolle. Tuoreimman lainaerän, joita tyypillisesti tulee myyntiin puolen vuoden välein, kysyntä on jäämässä noin alle 900 miljoonan euron tasoille, joka on alle edellisen pohjan vuonna 2012 ja aika paljon alle noin 17 miljardin euron huipputasojen vuonna 2014.

Budjettiehdotuksen pallottelu komission ja Italian välillä samalla jatkuu kuin päättymätön pingisottelu. Lähestyvät EU-vaalit eivät auta asiaa, koska EU:n poliitikot eivät halua määrätä sakkoja, jotka Italia kuitenkin jättäisi maksamatta, koska se saisi heidät näyttämään entistä voimattomammilta. Komission Moscovici jättikin eilisessä puheenvuorossaan oven selvästi auki lisäneuvotteluille.

USA:n markkina on tänään kiinni kiitospäivän takia. Talousluvuissa euroalueelta kuluttajaluottamusindeksi, johon odotetaan marraskuulle pientä laskua lokakuusta, eli helmikuusta alkanut loiva valuminen alaviistoon jatkunee. Markkinaliikkeiden sopii tänään olettaa jäävän pieniksi USA:n ollessa pois markkinoilta kalkkunalautasten äärellä.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Myös USA:n osakkeet painuivat pakkaselle tämän vuoden osalta
Seuraava
Hiljainen päivä odotettavissa, mutta tärkeät PMI:t kalenterissa