31.03.2017

  • Euroalueella ollaan vielä kaukana koronnostoista
  • Öljy on toipunut koko viikon
  • EKP:n Nowotny tuli vähän vastaan

Viikko jatkoi rauhallisena ja markkinaliikkeistä ei eilisenkään osalta suuria otsikoita revitellä. Osakemarkkinat sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa päätyivät pari kymmenystä plussalle. Koroissa hieman rauhoituttiin keskiviikon laskujen jälkeen. Öljyssä on niin ikään näkyvissä tasaantumisen merkkejä sen oltua oikeastaan koko viikon hienoisessa nousussa. Markkinoilla huhuillaan OPEC:in tuotannonrajoitusten jatkumisesta.

Isot uutisetkin olivat eilen vähissä. Pankkiosakkeet korjasivat korkojen mukana hieman takaisin ylös. Korkoja tuki etenkin Yhdysvaltojen Q4 BKT-luvut, jotka olivat selvästi ennakoitua vahvemmat. Euroalueen korot tänään todennäköisesti hieman jenkkien perässä ylös.

Korot jatkavat isoimpana teemana ja keskuspankkiirien spekulaatioita kuunnellaan nyt ehkä hieman normaalia tarkemmalla korvalla. EKP:n Nowotny, joka normaalisti on mieluummin nostamassa niitä kuin laskemassa, puhui eilen varsin maltilliseen sävyyn rauhoitellen innokkaimpia koronnoston odottajia.

Tänään on viikon tärkein makrodatapäivä ja fokuksessa etenkin inflaatio. Euroalueella odotuksissa on inflaation hidastuminen maaliskuussa 1,8 %:iin (pohjainflaatio 0,8 %). Myös eilen julkaistut Saksan luvut tukevat kuvaa pienestä hyytymisestä. Yhdysvalloissa markkinaodotukset ovat optimistisemmat sekä kuluttajahintojen että pohjainflaation suhteen.

Näillä inflaation tasoilla EKP:lla ei ole mitään eväitä nostaa korkoja, ei sitten minkäänlaisia. Pohjainflaation pitäisi kerätä itsensä aivan eri tasoille. Sitä ennen koronnostohöpinöihin voi suhtautua kuten kaikkeen muuhunkin jonninjoutavaan höpinään.

Inflaatioluvut sekä niitä kommentoivat peräti viisi keskuspankkiiria tulevat tänään määrittämään markkinoiden suunnan. Avaus Euroopassa varovaisesti pari kymmenystä alas.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
EKP korjasi markkinoiden tulkintoja
Seuraava
Q1 yhteenvetoa ja hajanaisia maanantai-ajatuksia