19.01.2016

Idässä rauhoittumisen merkkejä, öljy nousussa

· Iranin sanktiot poistettiin

· Kiinasta hyvät asuntojen hintatilastot

· Stora Ensolta alaskirjauksia


MARKKINOISTA

Aamu on avattu selkeästi positiivisemmin tänään. Kiinasta saatiin raskaita talouslukuja, joista huolimatta varsinkin Kiinan osakemarkkina oli varsin hyvässä vireessä. Kiinan BKT kasvu jäi hieman ennusteista ollen +6,9 %. Muita saatuja lukuja olivat yksityinen kulutus 11,1 %:n ja teollisuustuotanto 6,1 %:n kasvussa vuositasolla. Nollakasvun eurooppalaisen silmissä luvut näyttävät absoluuttisella tasolla erinomaisilta ja ainakin tälle päivälle osakemarkkina näyttää kiittävän niistä myös idässä. Shanghai on tällä hetkellä ylös 3.22 % ja Shenzen 3.57 %.

Markkinoilla alkaa myös voimistua puheet, joissa vaaditaan Kiinan viranomaisilta toimenpiteitä talouskasvun kiihdyttämiseksi. Tästä syntynee seuraava iso tekijä markkinoille, mikäli Kiinassa tehdään jotain isompia toimenpiteitä. Odotukset ovat jo kuitenkin selvästi lähteneet näiden osalta liikkeelle.

Kiinan talouslukujen siivittämänä myös öljyn hinta lähti nousuun. Iranin vientilupa vaikutti lopulta ainoastaan puoli päivää eilen ja nyt vaikuttaa siltä, että myös öljyyn ollaan saamassa jonkinlaista hintapohjaa.

Yleisesti ottaen tänään on ensimmäinen aamu vähään aikaan jolloin tuntuu, ettei paniikkia ole lietsottu mistään suunnasta. Mahdollisuudet positiiviselle pörssipäivälle ovat melko hyvät.


TOP-LISTAT NEWS: STORA ENSO

Tänään julkaistun tiedotteen mukaan yhtiö kirjaa vuoden 2015 viimeiselle neljännekselle yhteensä 250 miljoonan euron kertaluonteiset kustannukset. Kertaluonteiset erät pienentävät osakekohtaista tulosta 0,23 euroa. Valtaosa kustannuksista on seurausta Paper- ja Biomaterials-divisioonien aineellisten ja aineettomien hyödykkeiden arvonalentumisista. Taustalla ovat Euroopan paperimarkkinan heikentymisestä johtuvat entisestään alentuneet pitkän aikavälin tuotto-odotukset. Alaskirjausten vaikutus tuleviin poistoihin on noin 7 meur verran pienentävä Q4 2015 alkaen.


TOP-LISTAT NEWS: KESKO

Kesko tiedotti eilen maanantaina, että K-ryhmän ruokakaupat alentavat 2000 tuotteen hintoja tammi-helmikuussa raaka-aineiden maailmanmarkkinahintojen laskemisen ja kustannusten alenemisen vuoksi. Hintasodan kärjistymistä entisestään Suomen päivittäistavaramarkkinoilla voidaan mielestämme pitää varsin todennäköisenä skenaariona.« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Synkkyys jatkuu, Iranille öljyn vientilupa
Seuraava
Pientä helpotusta, mutta vain hetkeksi