20.01.2016

Pientä helpotusta, mutta vain hetkeksi

· Kurssit nousivat eilen, mutta tänään avaus jyrkästi alas

· Öljyn hinta valunut jo alle 28 dollarin

· Tänään inflaatiolukuja euroalueelta ja Yhdysvalloista


MARKKINOISTA

Siitä huolimatta, että eilinen pörssipäivä lähti varsin lupaavasti liikkeelle, ei se lopulta tarjonnut juurikaan helpotusta sijoittajille. Kurssit jäivät päivän päätteeksi plussalle, mutta ilo on valitettavasti jäämässä todella lyhytaikaiseksi. Laskeva öljyn hinta on jälleen päällimmäisenä murheenaiheena. Nyt mennään jo alle 28 dollarin tasoilla. Kansainvälisen energiajärjestö IEA:n mukaan markkinat ovat ”hukkumassa” öljyn ylitarjontaan. IEA varoitteli myös Iranin paluun (öljymarkkinoille) vaikutuksista.

Kiinan BKT-luvut jaksoivat kannatella riskisentimenttiä siis vain hetken. Aasiassa osakkeet ovat yön aikana olleet selvässä laskussa ja Yhdysvalloissa osakefutuureita myydään myös kovalla kädellä. Nyt näyttää siltä, että S&P500 osakeindeksifutuurit painuvat jopa alle elokuun pohjalukemien.

Eilisistä talousluvuista ei myöskään saatu helpotusta. Yhdysvaltojen NAHB-indeksi kertoi asuntorakentajien luottamuksen jääneen odotuksista. Euroalueen inflaatioluvut olivat jokseenkin odotetut. Saksan ZEW-indeksi oli kaksijakoinen: nykytilannetta kuvaava luku meni selvästi yli odotusten, mutta tulevaisuudennäkymiä kuvaava indeksikomponentti jäi heikoksi.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF leikkasi globaalia talouskasvuennustettaan kolmannen kerran 12kk sisään.

Tulosrintamalla jenkkipankeista BofA ja Morgan Stanley raportoivat vahvat tulokset, tosin osittain kulusäästöjen ansoista. Toki myös tulosohjeistukset olivat varsin rohkaisevat. Goldman Sachs raportoi tänään.

Euroopan avaus on painumassa yli 2 % miinukselle. Varsinaisia uutisia on markkinoilla vain vähän – sentimentti on yksinkertaisesti erittäin hutera. Tänään saadaan tuhti paketti talousdataa.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Idässä rauhoittumisen merkkejä, öljy nousussa
Seuraava
Öljy jatkoi laskuaan, Kiinasta lisää käteistä markkinoille