28.03.2017

  • Hermostunut päivä päätyi muuttumattomaksi
  • FED rauhoitteli korko-odotuksia
  • Positiivinen osakemarkkina-avaus odotettavissa

Euroopan osakemarkkinat eivät ottaneet kovinkaan hyvin vastaan Yhdysvaltojen poliittista sekasotkua. Viikonloppuna oli keksitty, ettei Trumpin hallinto saa tehtyä mitään muitakaan uudistuksia yhden tappion seurauksena (Trumpcare). Tunnelma oli kuin Tapparan katsomossa eilisen Ilves-pelin alkaessa, paniikkimieliala oli vallalla. Suurin huoli oli yritysverouudistuksen ja investointiohjelman etenemisistä, jotka ajoivat osakefutuurit alamäkeen Euroopan avatessa markkinat.

Kokonaisuudessaan eilinen oli erittäin merkillinen päivä. Osakemarkkinat olivat koko päivän selkeässä paineessa ja erityisesti raaka-aineyhtiöt olivat myyntilistalla. Taustalla oli teollisuusmetallien hintojen suhteellisen voimakas liike alas (mm. kupari -2 %). Illan saatossa markkinoillakin alettiin kuitenkin ymmärtämään, ettei yhtäsuuruusmerkin vetäminen kahden tai kolmen asian välillä ole järkevää ja paniikki lieveni merkittävästi. Osakemarkkinoiden hermostuneisuutta kuvaava VIX indeksi päätyi lopulta alas ollen lähes koko päivän reilusti ylös. FED:n kommentti korkopaineiden maltillisuudesta auttoi omalta osaltaan paniikkimielialan lieventymiseen. Yhdysvaltain osakemarkkinat päätyivät ainoastaan 0.1 % miinukselle ja Tappara voitti. Paniikki oli siis ohitse.

Tänä aamuna tilanne näyttää huomattavasti rauhallisemmalta. Teollisuusmetallien ja öljyn hinnat ovat nousussa sekä osakefutuurit ovat plussalla, valuuttamarkkinat ovat rauhalliset. Aasian osakemarkkinat nousivat lähes perjantain tasolle. On aika helppo arvioida, että eilisen kovimmat osakelaskijat ovat tämän päivän kovimpia nousijoita. Markkinoilla ei ole juurikaan mitään suuria uutisia, joten todennäköisesti Trumpin toimiin liittyvät kommentit saavat suurimman huomion. Lähestymme vuosineljänneksen loppua, minkä vuoksi yhtiöt eivät juurikaan tiedota toimistaan. Potentiaaliset tulosvaroitukset (positiiviset ja negatiiviset) alkavat valua markkinoille ensi viikon jälkeen.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Diilintekijä ei saanut diiliä tehtyä
Seuraava
Pankit ja raaka-aineet vetivät markkinat iloiseen nousuun