19.04.2018

  • S&P 500:n Q1 tulokset toistaiseksi vahvoja
  • Geopoliittiset jännitteet vähintäänkin aikalisällä
  • Raaka-aineet vahvistuneet ja eilen vielä pikaspurtti ylös

Tärkeimmistä osakemarkkinoista on nopeampaa listata ne indeksit, jotka ovat vuoden alusta euromääräisesti plussalla kuin miinuksella. Euroopasta kärjessä on Italia, jonka jälkeen myös Norja, Suomi ja Ranska ovat pinnan päällä. Ja ehkä hieman yllättäen myös Venäjä. MSCI World, MSCI Kehittyvät markkinat sekä S&P 500 ovat kaikki edelleen miinuksella, mutta vain vähän. Ks. taulukko alla tarkemmin.

Q1 tulokset (Yhdysvalloissa) alkavat antamaan markkinoille hieman tilaa hengittää vapaammin ja hieman ottaa riskiä sisään. S&P 500 –indeksin yhtiöistä 58 kpl ovat nyt raportoineet ja toteutunut vertailukelpoinen osakekohtainen tuloskasvu on toistaiseksi 18 %. Markkinat odottavat 17 % kasvua. Mediaaneja kun tarkastellaan, niin positiivinen yllättäjä on mennyt 7,5 % yli odotuksen ja negatiivinen jäänyt 4,1 % sen alle. Teknologiasektorin tulokset ovat olleet vahvoja, mutta muistetaan edelleen että otos on vielä pieni.

Syyrian tilanteesta ei ole kuulunut mitään uutta ja Koreoiden sotaa ollaan (ainakin paperilla) saattamassa päätökseen. Poliittisen tilanteen hetkellisestä rauhoittumisesta ja tuloskauden kohtuullisesta avauksesta johtuen volatiliteetti on jälleen laskenut, mutta ”uusi normaali” mielestämme pitää edelleen. VIX (S&P 500 –indeksi implisiittinen volatiliteetti) on nyt 15,6 pistettä, kun viime vuonna pyörittiin tiukasti noin 10 pisteen ympärillä. Volatiliteettia lyhyeksi myyneiden isku naamaan helmikuun alussa lienee sen verran tuoreessa muistissa, että se rajoittanee edelleen riskinottoa ja siksi emme näe paluuta 10 pisteen ympärille kovinkaan akuuttina skenaariona.

Raaka-aineiden hinnat ovat jatkaneet vahvaa kehitystään. Öljy ja metallit ovat viimeisen 12kk:n aikana nousseet jo noin kolmanneksella ja Venäjään kohdistuvat pakotteet todennäköisesti ylläpitävät kovia hintoja vielä pidemmäksikin aikaa. Osaketasolla esim. nikkelin pystysuora nousu (eilen +7 %) on positiivista Taaleri Sijoitusideoiden Outokummulle, jonka suosituksen myös Goldman Sachs eilen nosti OSTA-tasolle.

Tuontitullit jatkavat puheenaiheensa ja pelaavat isoa roolia myös em. metallien hinnoissa. EU tekee parhaillaan yhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa tullineuvottelujen suhteen ja riskit em. tahojen keskinäisten tullien suhteen ovat selvässä laskussa.

Fedin Beige Book -talouskatsaus jatkoi tutulla linjalla, joka maalaa positiivista kuvaa talouskasvusta ja samalla ottaa tuontitullien riskit huomioon. Työmarkkinoiden kireys jatkaa myös selvänä riskinä vaikkei palkkakehitys samaa kuvaa oikein annakaan. Ei aiheuta muutoksia sijoitusnäkemykseen.

Dramatiikkaa ei eiliseltä löydy, ellei sellaiseksi lasketa pohjoismaisten pörssien teknistä takkuilua. Tänään jatketaan varasysteemillä – ei mitään merkitystä minkään kannalta. Makrodatassa ei potentiaalisia kohauttajia tänään.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Sijoittajien katseet kääntyvät tuloskauteen
Seuraava
Pari hyvää tulosraporttia mallisalkkuumme