20.04.2018

  • Inflaatiotarina nostaa päätään poliittisten sekoilujen takaa
  • Öljy ja metallit kimmonneet uusille tasoille lyhyessä ajassa
  • Telialta ja Cityconilta vahvat Q1-raportit

Öljyn hinta on jo lähes 70 dollarissa, mutta siitä on puhuttu yllättävän vähän. Miksi se on oleellista? Monestakin syystä, mutta etenkin vuoden ykköstarinan eli inflaation takia. Sitten helmikuun alun markkinakorjauksen, jonka aikana öljykin tuli noin 10 % alas on se korjannut jo selvästi silloisten huippujensa yli. Öljyn imuissa ovat nousseet myös metallien hinnat ja eilen korkomarkkinatkin heräsivät pienen hengähdystauon jälkeen kuulemaan inflaatiotarinaa. USA:n 10-v valtionlaina nousi jälleen yli 2,9 %:n ja 2-vuotinen hätyyttelee 2,5 % tasoa. Markkinat eivät vieläkään mutisematta osta Fedin neljää nostoa tälle vuodelle, mutta suunta on sitä kohti.

Sijoituspäätösten tekemisessä etenkin metallien hintojen nousun kannattaa noudattaa varovaisuutta. Liike on ollut verrattain lyhyessä ajassa erittäin jyrkkä ja taustalta löytyy lähinnä muita kuin fundamenttisyitä, kuten pakotteet Venäjää kohtaan. Mikäli globaali talouskasvu osoittaa jatkossa heikentymisen merkkejä on metalleissa tällä hetkellä selvästi enemmän myös laskuvaraa. Toisaalta hinnat laskevat niistä riippuvaisten yhtiöiden kannattavuutta vaikka kasvu muuten jatkaisi nykytasolla.

Osakkeet esiintyivät eilen laiskasti. Parin kymmenyksen miinuspäivästä ilman suuria uutisia ei paljoa otsikoita revitellä. Volatiliteetti hiipi ylöspäin eilen (ja myös edellispäivänä) ja tämä vahvistaa uskoamme siitä, että 10 pisteen tasoja ei tulla enää lähitulevaisuudessa näkemään.

Tänään Taaleri Sijoitusideoista löytyvä Telia raportoi solidit Q1-luvut, nosti kassavirtaohjeistustaan koko vuodelle ja ilmoitti isosta (5 mrd SEK) omien osakkeiden osto-ohjelmasta. Ja silti tase tulee kestämään yritysostoja, joita myös odotamme. Osake avasi n. 7 % plussalle. Pidämme positiivisen näkemyksemme kurssinoususta huolimatta ennallaan. Samaisesta mallisalkusta löytyvä Citycon on linjassa olleen Q1-raporttinsa jälkeen 4 % nousussa aamun kaupankäynnissä.

Yhdysvalloista ei saada tänään makroa, mutta euroalueelta seuraamme euroalueen kuluttajaluottamuksen sekä Saksan tuottajahintainflaation. Markkinat avasivat yllätyksettömästi eilisille tasoille ja hiljainen päivä todennäköisesti odotettavissa. Jenkkituloksista etenkin GE:n Q1 saattaa liikauttaa markkinoita.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Euromääräisesti osakevuosi edelleen miinuksella
Seuraava
Yritysten tulokset paljon vartijana