21.06.2016

  • Gallup-momentum nyt Remain-leirillä
  • Äänestysaktiivisuudesta tuore ennuste
  • Markkinat rohkaistuivat

Eiliset gallupit vahvistivat sen, että ”Remain” vaikuttaisi olevan niukassa johdossa, mutta vain niukassa. Me olemme edelleen sitä mieltä, että kansanäänestysten gallupit keskimäärin yliarvioivat muutoshalun voimaa. Muutosta peräänkuuluttava huutelu on nykypäivänä helppo saada kuuluviin.

Illalla klo 22 Suomen aikaa viimeinen vaaliväittely, ”The Great Debate”. Vastakkain kolme edustajaa molemmista leireistä. Jos ei tänään saa vuoden valoisimpana päivänä unta, niin kannattaa napsauttaa BBC päälle, vaikkakaan tuskin uusia näkökulmia enää tulee esiin.

Kyse on mielestäni enää pitkälti äänestysaktiivisuudesta eri kahden leirin välillä. Telegraph julkaisi eilen kyselyn, jonka mukaan ”Remain” äänestäjien ennakoitu äänestysprosentti on selvässä nousussa ollen 69 %, kun taas ”Leave” äänestäjillä aktiivisuus olisi laskussa (64 %). Tulokset lienevät melko rehellisiä, koska kyselyn teettäjä Telegraph kannattaa Brexitiä voimakkaasti.

Markkinat tekivät viikonlopun gallupeista omat johtopäätöksensä. Reilun kolmen prosentin nousu eurooppalaisissa osakkeissa, kovin päivänousu punnassa vuosiin, valtionlainakorkojen nousu ja riskilisien kiristyminen olivat tulosta Brexit-pelkojen lieventymisestä. Punnan liike oli sen verran vahva, että se on viimeksi ollut dollaria vastaan näin vahva vuoden vaihteessa.

Wall Street otti rauhallisemmin nousten puolisen prosenttia. Näemmekin alipainon eurooppalaisissa osakkeissa olevan se jossa on eniten potentiaalia korjaantua. Euroopan talous ja luotonanto ovat kasvussa ja korot nollassa. Kauanko osakkeita uskalletaan pitää alipainossa jos (tai kun) Brexit vältetään?

Nordea tänään aamulla otsikoissa – Svenska Dagbladetin mukaan pankilla on merkittävä vaje yritysten riskipainoissa. Osake reagoinee tänään ylimääräisellä heilunnalla, mutta artikkelin perustelut ovat mielestämme melko tarkoitushakuisia.

Fedin Yellen puhuu tänään kongressille ja illalla brittien superväittely. Torstaina itse kansanäänestys. Eiköhän EU-jäsenyys jatku. Markkinat avaavat eilisille päätöstasoille.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Brexitin momentum hiipumassa
Seuraava
Markkinat ovat jo odottavassa moodissa