03.01.2019

  • Yritysten viesti Trumpille ja kauppasodan kovalle linjalle on karu
  • Kiire kauppasovun löytämiseen nousussa
  • Pitkät korot laskussa huolien kasvaessa

Teknojätti Apple antoi eilen tulosvaroituksen. Myynti etenkin Kiinassa on ollut odotettua vaisumpaa. Applen osake laski jälkimarkkinassa 7,6 % ja USA:n osakefutuurit osoittavat toistaiseksi 1,4 % miinusavausta tälle päivälle. Aasian osakkeet ottivat uutisen vastaan rauhallisesti.

Suurena yllätyksenä Applen varoitus ei tullut, koska globaalin ja Kiinan kasvun hidastumisesta ovat jo varoitelleet eri sektoreilta mm. FedEx, Starbucks, Tiffany’s ja Daimler.

Uskomme paineen kasvavan sekä valkoisessa talossa että Kiinassa kauppasodan sopimisen suhteen. Trump on käyttänyt asemansa pönkittämiseen muun muassa osakemarkkinan vahvuutta ja ”jotain tarttis tehrä” ja mieluiten aika nopeasti mikäli samaa narratiivia haluaa jatkossakin käyttää.

Myös Teslan osake sai osansa markkinoiden hataruudesta, kun se ilmoitti hintapaineista ja joulukuun toimitusten jäämisestä marginaalisesti, ja osake laski 6,8 %.

Osakemarkkinat ovat aloittaneet vuoden tutuksi tulleella vuoristoratameiningillä. Euroalueella ehdittiin jo toipua laskuista selvästi ja USA:ssakin jäätiin eilen plussalle, mutta Applen kiinahuolet painavat osakkeita vuorostaan tänään alas. Korkomarkkinoilla etenkin pitkän pään jiildit alas turvasatamien vetäen pääomia puoleensa.

Tänään nähdään mihin USA:n ISM:n ostopäällikköindeksit osuvat joulukuun osalta. Alueellisten Fedien luvut ovat tulleet alas jyrkästi ja ”ison luvun” konsensus on laskenut siksi viime päivinä 58,0 pisteestä 57,5 pisteeseen, mutta edelleen odotus on mielestämme melko kova. Marraskuussa ISM oli vielä 59,3. Joulukuun ISM tänään klo 16:45.

Eiliseltä ei merkittävää makroa riitä otsikoihin asti. Iso-Britanniassa teollisuuden ostopäällikköindeksi 54,2 oli yllättävänkin vahva marraskuun 53,6 nähden, mutta yritysten erilaiset keinot (mm. varastojen täyttäminen) varautua Brexitin erilaisiin skenaarioihin selittänevät nousua.

Markkinataulukkomme potee vuoden vaihtumisesta johtuvia teknisiä ongelmia, pahoittelut sen puuttumisesta tänään. Korjaamme viat huomiseen mennessä.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Heikot talousluvut värittävät vuoden alkua
Seuraava
Teknot alas Applen perässä ja vetivät USA:n pörssit miinukselle