02.01.2019

  • Loppuvuoden nousuista huolimatta iso kuva on ennallaan
  • Kiinan Caixinin ostopäällikköindeksit jäivät joulukuun osalta alle 50 pisteen
  • PMI:t sekä euroalueelta että USA:sta tänään

Hyvää uutta vuotta kaikille! Käsillä on mielenkiintoinen sijoitusvuosi. Vedenjakajalla mennään – iso kysymys on selviääkö globaali talous kasvun vauhdin hidastumisella vai ajautuuko se jonkinlaiseen taantumaan?

Momentti on tällä hetkellä heikko, kun kasvua indikoivat talousluvut ovat olleet sanalla sanoen heikkoja. Samalla uskomme, että keskuspankit Fedin johdolla kyllä reagoivat eivätkä tapa kasvua liian kireällä rahapolitiikalla. Laajamittaista finanssikriisiä emme tule näkemään.

Seuraava merkittävä makrodata saadaan huomenna, kun USA:n ostopäällikköindeksit (ISM)  julkaistaan. Tummana pilvenä taivaalla keikkuvat alueellisten Fedien heikoksi jääneet luvut parin edellisen viikon ajalta.

Myös Kiinassa Caixinin laskemat ostopäällikköindeksit pehmenivät joulukuussa ja nyt jäätiin ensi kerran lähes kahteen vuoteen alle 50 pisteen tason, eli talouden supistumista ennakoivalle tasolle. Tästä syystä myös osakkeet Aasiassa aloittivat vuoden miinusmerkkisesti.

Plussalaarissa tällä hetkellä kauppasotaspekulaatiot, joiden mukaan Kiinan ja USA:n neuvotteluhalukkuus olisi jälleen kasvanut. Merkit Kiinan talouden hyytymisestä eivät ainakaan vähennä kiinalaisten intressejä sopuun. Samalla USA:ssa yritysmaailma lobbaa Trumpia sovun puolesta.

Yhtiökohtaiset uutiset vielä vähissä. Korko- ja valuuttamarkkinoilla vuoden vaihde ei tuonut merkittäviä liikkeitä. Korkojen nousu vaikuttaisi ainakin lyhyellä aikavälillä olevan ”peruttu”, kun markkinat ovat entistä skeptisemmät USA:n taloussykliä kohtaa ja Fedin kiristämistä epäillään lisääntyvissä määrin. Pitkä pää on ollut lyhyttä rivakammassa laskussa.

Tänään euroalueen teollisuuden PMI:t klo 11:00 ja USA:n vastaavat klo 16:45. Huomenna USA:n viralliset työmarkkinatilastot. Euroopan osakkeet avaa vajaan prosentin miinukselle.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Markkina ei käytännössä uskonut Fedin Powellia
Seuraava
Apple konkretisoi Kiinan talouden hyytymistä