16.02.2015

Ruotsin Keskuspankki, Riksbanken, laski viimeviikkoisessa kokouksessaan ohjauskorkoa nollasta -0,1 prosenttiin. Lisäksi keskuspankki ostaa valtionlainoja markkinoilta kymmenellä miljardilla kruunulla. Riksbanken perustelee päätöstään liian alhaisella inflaatiotasolla, muun muassa laskeneen öljynhinnan seurauksena. Keskuspankki jätti myös oven raolle mahdollisille tuleville koronalennuksille.


Päätöksellään Riksbanken jatkoi keskuspankkien välistä kilpailua, jossa hyvin useat maat haluavat valuuttansa pysyvän heikkona ja näin avittavan maansa vientiteollisuutta. Ruotsin kruunu laski alkuun noin kaksi prosenttia suhteessa euroon ja dollariin, mutta lasku rauhoittui sittemmin reilun prosentin tasolle.


Mitä seurauksia tällä on eurosijoittajalle? Välitön vaikutus on että kruunumääräisten sijoitusten arvo euroissa laskee. Toisaalta heikentyvä Ruotsin kruunun suhteessa muihin valuuttoihin parantaa maan vientisektorin kilpailukykyä entisestään ja sitä myötä yritysten tuloskasvua.


Ruotsi on hoitanut rahapolitiikkansa historiallisesti hyvin ja keskuspankki on siten omalta osaltaan luonut edellytyksiä Ruotsin hyvälle kilpailukyvylle ja talouskasvulle. Ruotsin BKT:n ennustetaan kasvaneen viime vuonna 1,8 prosenttia ja kasvavan tänä vuonna peräti 2,7 prosenttia.


Taaleritehdas Arvo Kruunu -rahastosta 67 % on sijoitettuna ruotsalaisiin yhtiöihin. Näistä yhtiöstä enemmistö on vientiyhtiöitä, jotka hyötyvät heikommasta kruunusta. Arvo Kruunu -rahastolle Ruotsin koronlasku on kokonaisuutena katsottuna lievästi myönteinen uutinen.

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Öljyn hinnan lasku ja EKP:n toimet avittavat talouskasvua
Seuraava
Kommentti tuloskaudesta 2014