12.02.2015

Öljyn hinnan lähes 50 %:n laskulla tulee olemaan selvä positiivinen vaikutus maailmantalouteen. Monet ekonomistit epäilevät edelleen öljyn hinnan laskun positiivisia vaikutuksia. Moni keskittyykin lyhyen ajan negatiivisiin vaikutuksiin, kuten öljyntuottajamaiden vaikeuksiin ja liuskeöljy-yhtiöiden mahdollisiin ongelmiin Yhdysvalloissa. Tämä on lyhytnäköistä ja virheellistä.


Öljyn hinnan laskun positiivinen vaikutus voi hyvin olla noin 0,4 – 1,5 % vuosittain 2015 ja 2016 aikana, mikäli öljyn hinta jäisi karkeasti nykyisille tasoilleen. Nykyiset ennusteet maailmantalouden kasvusta (2015e 3,5 % ja 2016e 3,7 %, Lähde IMF) voivat näin hyvin olla liian pessimistisiä. Huolimatta siitä, että Kiinan talouskasvu tulee hidastumaan. Yhdysvalloissa kotimainen kulutus räjähtää ja jopa euroalue tulee kasvamaan odotuksia enemmän tänä ja ensi vuonna.


Alkuvuoden suuri tapahtuma oli EKP:n ilmoitus jopa odotettua voimakkaammista toimista. Sijoittajat aiheestakin epäilivät EKP:n kykyä toteuttaa iso valtiolainojen osto-ohjelma (QE). Kun se lopulta saatiin, euro heikkeni entisestään ja osakkeet euroalueella nousivat. Euron heikentyminen tulee luonnollisesti avittamaan vientiyhtiöitä.


Lisäksi parantuva rahoituksen saatavuus ja korkokustannusten lasku avittavat mm. pienyrityksiä, kotitalouksia, kiinteistöyhtiötä ja jopa rakennusyhtiöitä ympäri euroaluetta.


Mielestämme valuuttamarkkinat ovat paljolti hinnoitelleet EKP:n toimet. Emme odota enää euron voimakkaasti heikkenevän. Allokaatiosalkuissamme olemme vähentäneet riskisiä yrityslainoja Yhdysvalloissa ja lisänneet niitä entisestään euroalueella. Olemme myös lisänneet euroalueen osakkeita Yhdysvaltojen kustannuksella. Euroalueen osakkeet ovat nyt poikkeuksellisen paljon maltillisemmin arvostettuja kuin yhdysvaltalaiset osakkeet ja tänä vuonna euroalueen yhtiöillä myös tulokset kasvavat.


Vaikka maailmantalous voi hyvin, sijoitusvuodesta 2015 ei tule niin helppo kuin tammikuu antoi ymmärtää. Tästä pitävät huolen Yhdysvaltojen keskuspankin rahapolitiikan kiristäminen ja euroalueen poliitikot.

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Video: Öljyn hinnanlaskun vaikutus sijoittamiseen
Seuraava
Valuuttasota jatkuu – nyt vuorossa Riksbanken