29.11.2021

Lasse Corin

Lasse Corin

Pääekonomisti

Vastikään on tullut tieto uudesta koronaviruksen mutaatiosta B.1.1.529. Etelä-Afrikasta peräisin oleva mutaatio on nimetty omikron-variantiksi. Välittömät markkinareaktiot ovat olleet melko voimakkaita, mutta odotetaan, että tiedeyhteisö kertoo tarkemmin rokotteiden tehosta tätä mutaatiota vastaan. Vasta sitten voimme tutkia tarkemmin uusimman variantin taloudellisia vaikutuksia.

Elämme nyt koronanviruksen viidennessä aallossa. Olemme selvinneet jo neljästä aallosta ennen tätä. Raskain kaikista aalloista oli ensimmäinen aalto viime vuoden maaliskuussa. Käytännön kokemusta on kerrytetty ja käytäntöjä kehitetty merkittävästi viime vuoden kevään koronakriisiin verraten.

Epätietoisuus siis vähenee niin kuluttajien kuin yrittäjienkin keskuudessa, kun epävarmuuden kanssa on painittu jo useamman kerran aikaisemmin. Toki koronatapausten lisääntyminen ja tiukentuneet rajoitteet näkyvät terveydenhuollossa ja palvelualan yrityksissä, mutta talouden kokonaisuus on vahvempi. Myös varautuminen on nyt aivan eri tasolla: etätyöskentely ei tuota suuria haasteita, testauskapasiteettia on lisätty ja maskipula tuskin pääsee enää yllättämään.

Jatkoa ajatellen, suurin huoli liittyy luonnollisesti rokotteiden tehoon. Niin kauan kuin kehitetyt lääkkeet ja rokotteet toimivat uusimpiin muunnoksiin, ei korona-aalloilla pitäisi olla yhtä laajoja negatiivisia vaikutuksia kuin aiemmin on koettu. Tähän liittyy myös suurin ”kunhan” koko koronapandemiassa. Odotukset ovat muovautuneet jo siihen, että laajoihin rajoitteisiin ei tarvitse turvautua. Jos rokotteet eivät toimi, olisi tilanne erittäin huolestuttava.

Samalla koronarokotteen kehittäjä Pfizer, ja varmasti monet muutkin, ovat tiedostaneet riskin rokotteiden tehottomuudesta uusia variantteja vastaan. Tämän vuoden kesäkuussa Pfizerin toimitusjohtaja Albert Bourla lupasi, että hänen johtamansa yhtiö pystyy tarvittaessa kehittämään rokotteen uutta koronavarianttia vastaan sadassa päivässä. Kehitystyötä on suoritettu jo esimerkiksi koronan Beta- ja Delta-varianttien kanssa. Jos tarve uudelle rokotteelle realisoituu, voimme odottaa uusia ennätysaikoja rokotteiden kehityksessä.

Tärkein viesti tässä tilanteessa on varsin yksinkertainen: talouden eri osa-alueilla tilanne on huomattavasti parempi ja on parantunut jokaisen korona-aallon myötä.

Tärkein viesti tässä tilanteessa on varsin yksinkertainen: talouden eri osa-alueilla tilanne on huomattavasti parempi ja on parantunut jokaisen korona-aallon myötä. Osaaminen on kasvanut ja monista kapasiteettirajoitteista, esimerkiksi testauskapasiteetista, ei pitäisi tulla samanlaista pulaa kuin aiemmin. Myös lääkeyhtiöiden puheista päätellen, heillä on selvästi paremmat edellytykset vastata koronavarianttien tuomiin haasteisiin. Eli vaikka epävarmuus jatkuu muuttaa se koronaviruksen tavoin muotoaan, joskin koronasta poiketen toivottavasti parempaan suuntaan.

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Tuloskausi on paketissa, mutta millaisia paketteja on jouluksi luvassa?
Seuraava
Omikron ja Fed heiluttelevat markkinoita
Tommi Tähtinen