22.11.2021

Andreas  Bergman

Andreas Bergman

Co-Head of Portfolio Management

Tärkeä joulukausi on alkanut ja kaupat odottavat sen olevan erittäin vilkas. Jos lasten toivelistalta löytyy Playstation 5 -pelikonsoli, joutuvat he todennäköisesti pettymään – myös Korvatunturilla lienee komponenttipula. Joidenkin tietojen mukaan jo vuoden markkinoilla olleen pelikonsolin jonotusaika Suomessa olisi noin puoli vuotta. Tämä on hyvä esimerkki siitä, miten kysyntä eri tavaroista maailmalla on ollut niin voimakasta, että tuotantoketjut eivät kerta kaikkiaan pysy mukana. Olemme markkinakatsauksessakin puhuneet siitä, miten autoteollisuus on kärsinyt komponenttipulasta, mutta monet muutkin yksinkertaisemmat tuotteet ovat loppuneet kaupan hyllyiltä. On mielenkiintoista nähdä miten Suomeenkin rantautuneet ilmiöt kuten Black Friday ja Cyber Monday vaikuttavat kysyntään tulevina viikkoina. Selvää on, että kuluttajilla on rahaa, joka polttelee lompakoissa ja todennäköistä on myös, että jouluna nähdään jonkunlainen kulutusjuhla.

Tuloskausi on viimeisillä metreillä ja kuten aiemminkin markkinakatsauksessa olemme tuoneet esille, niin sekä USA:ssa, että Euroopassa on nähty positiivisia yllätyksiä. Indeksitasolla USA:ssa tulokset ovat kasvaneet noin 42 % ja Euroopassa n. 44 % verrattuna samaan ajanjaksoon vuosi sitten. Energiasektorin vaikutus näihin lukuihin on merkittävä, mutta myös se huomioiden kasvu on ollut hyvää. Sekä USA:ssa, että Euroopassa tulokset yllättivät n. 10 % odotuksiin nähden, mikä osoittaa, että yhtiöt ovat onnistuneet navigoimaan tässä ympäristössä huolimatta siitä, että tuotantoketjuissa on pullonkauloja ja kustannusinflaatio on näkynyt monessa kohdassa.

Koronatilanteen hellittäminen on mahdollistanut matkustamisen ainakin hetkellisesti, ja sen myötä myös fyysiset sijoittajatapaamiset ja -konferenssit salkunhoitajille. Osallistuimme viime viikolla Berliinissä saksalaisiin pienyhtiöihin keskittyneeseen konferenssiin, jossa tapasimme useiden kiinnostavien sijoituskohteiden edustajia.  Joukossa oli sekä sellaisia yhtiöitä, joihin rahastomme ovat sijoittaneet, että uusien potentiaalisten kohteiden edustajia.

Saksan digitalisaatio on aikaansa jäljessä ja erään toimitusjohtajan arvion mukaan se laahaa jopa 20 vuotta kehityksen perässä. Saksassa yritetään nyt kuroa eroa nopeutetusti kiinni muutamassa vuodessa. Julkisen sektorin IT-järjestelmien ajantasaistamiseen on budjetoitu massiivisesti varoja seuraavien vuosien varalle ja työtä on enemmän kuin mitä IT-palveluntuottajat ehtivät tekemään. Seuraavien vuosien tilauskannan ja myynnin osalta näkymät ovat saksalaisten IT-palveluyhtiöiden osalta vahvat, sillä näihin julkisen sektorin projekteihin osallistumisen edellytyksiin kuuluu muun muassa se, että yhtiöt ovat saksalaisia vakiintuneita toimijoita.

Yleisesti Saksassa tuntui vallitsevan positiivinen tunnelma. Liikenne Berliinissä oli vilkasta ja uusi pitkään odotettu Brandenburgin lentokenttä on otettu käyttöön. Koronatilanne on kuitenkin hankaloitumassa Keski-Euroopassa, ja yleinen odotus saksalaisten keskuudessa olikin, että koronarajoitukset tulevat taas tiukkenemaan. Saksalaiset sijoittajat ounastelivatkin, että tämä saattoi olla heidän osaltaan ei ainoastaan ensimmäinen fyysinen sijoittajakonferenssi lähes kahteen vuoteen, vaan myös viimeinen taas vähään aikaan.

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Korkomarkkinoiden fokus edelleen inflaatiossa, kasvuodotuksissa ja keskuspankkien reaktioissa
Seuraava
Taloudet sopeutuvat jatkuvasti uusiin korona-aaltoihin
Lasse Corin