04.12.2017

Samu Lang

Samu Lang

Johtaja, salkkuratkaisut
Helsinki
+358 50 422 6334

Lokakuun loppupuolella osakemarkkinoilla alkoi hieman pehmeämpi jakso. Marraskuun puolessa välissä tilanne rauhoittui ja markkinat elpyivät. Kurssinousu ei ole kuitenkaan ollut tasaista. Euroopassa ja pohjoismaissa osakkeet eivät ole juurikaan palautuneet, kun taas Yhdysvalloissa on kiivetty uusiin huippuihin. Sijoittajat ovat muuttuneet skeptisemmiksi ja sijoitusvirrat Yhdysvalloista maan rajojen ulkopuolelle ovat hidastuneet.

Toisaalta laaja-alaisesta ja systemaattisesta myyntipaineesta ei myöskään ole tietoakaan. Tämä näkyy hyvin tutkimalla S&P 500 -osakeindeksin odotettua volatiliteettia ja kyseisen indeksin yhtiöiden välisiä korrelaatioita. Volatiliteetti on viimeisen viikon aikana noussut, mutta samanaikaisesti tuottoerot yhtiöiden välillä ovat olleet nousussa. Myyntipaine on ollut siis valikoivaa ja kaikki sijoittajat eivät ole juoksemassa ulko-ovelle samanaikaisesti, päinvastoin.

Talousdata ollut vahvaa ennusteisiin nähden, mutta inflaatiopaineista ei ole tietoakaan

Viimeisten kuukausien aikana julkaistu talousdata on ollut tasaisesti ekonomistien ennusteita vahvempaa niin Yhdysvalloissa kuin euroalueellakin. Citigroupin julkaisemat ”talousyllätyksiä” kuvastavat mittarit ovat olleet nousussa niin Yhdysvalloissa kuin euroalueellakin. Vastaavat, tulevaa hintakehitystä kuvastavat mittarit ovat kuitenkin tulleet alas vuoden vaihteen jälkeen. Maailmantalouden kasvu on hyvällä tasolla ja inflaatiopaineita ei ole. Historiassa tämä yhdistelmä on yleensä aina ollut suosiollinen riskisijoitusten näkökulmasta   

Osakemarkkinoiden ja Yhdysvaltojen 10 vuoden koron suhde säilyy edelleen positiivisena

Sijoittajat ovat epävarmoja riskisijoitusten suunnasta ja poliittinen kädenvääntö aiheuttaa hämmennystä monessa maassa. Samalla talousdata on vahvaa ja tulokset ovat nousussa, mutta inflaatiopaineita ei juurikaan ole. Onkin luonnollista, että maailman osakemarkkinat ja pidemmät markkinakorot maailman suurimmassa kansantaloudessa, Yhdysvalloissa, kulkevat edelleen käsi kädessä. Korot nousevat yleensä, kun odotukset talouskasvun suhteen paranevat ja yritysten hinnoitteluvoima paranee. Nämä ovat positiivisia asioita osakemarkkinoiden kehityksen näkökulmasta. Uskomme, että osakemarkkinoiden ja pidempien markkinakorkojen (US) relaatio säilyy vielä positiivisena. Korkotasojen pitää olla selvästi näitä tasoja korkeammalla (1- 2 %) ennen kuin tämä relaatio kääntyy negatiiviseksi.
 

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Fed nostaa viitekorkoa ja osa korkosijoituksista nitisee – tuloskasvu tukee osakkeita  
Seuraava
Fed ja EKP tällä viikolla – Rahapolitiikan kiristyminen muuttaa sijoitusympäristön astetta vaikeammaksi vuosina 2018 - 2019